Elképesztő Youtube-háború: az egyik leggazdagabb orosz videóban ment neki az ellenzéki vezetőnek

külföld
2017 május 30., 20:19
comments 82

Egészen váratlan Youtube-csata bontakozott ki az orosz interneten: az ország hatodik leggazdagabb embere, Aliser Usmanov keveredett vlogháborúba Alekszej Nalanij ellenzéki politikussal.

Usmanovnak 14 milliárd dolláros vagyona van, ő az Arsenal egyik tulajdonosa, Navallnij pedig a Dmitrij Medvegyev ügyeiről szóló, óriási hatású videójában őt is megvádolta azzal, hogy 90 millió dollár értékű ingatlan juttatott a miniszterelnökhöz köthető ingatlanalapnak. (A videó megjelenése után több tízezres tüntetések voltak Oroszország több városában.)

Mit csinál erre egy korszerű orosz milliárdos?

link Forrás

Leül a francia riviérán 156 méteres jachtjának fedélzetre, belenéz egy iPhone kamerájába, és vlogot készít. 

“Köpök rád, Alekszej Navalnij” 

- mondja a videóban, majd 12 percen át arról beszélt, hogy az ellenzéki politikus hazudik, irigy, boldogtalan, lúzer, és minden lehetséges módon sértegeti őt. Ezzel egyébként a Kreml egyik tabuját törte meg, mert nem nagyon szoktak direktben Navalnijra reagáni, általában ki sem mondják a nevét.

Navalnij természetes vlogban válaszolt:

link Forrás

"Oroszország hatodik leggazdagabb emberéből videóbloggert csináltunk!" 

- mondja a videóban.

Usmanov egy héttel később újabb videót készített. Ennek már profibb volt a megjelenése, de visszafogottabb is, azt mondja benne, hogy beszéljék meg a többit az ügyvédeik a rágalmazási perben.

link Forrás

Az orosz milliárdos a Bloombergnek azt mondta, nem akarta szó nélkül hagyni Navalnij vádjait, mert azzal azt sugallta volna, hogy igazak. "Azt akartam, hogy sok emberhez eljusson az üzenet, ezért választottam az internetet" - mondja Usmanov, aki egyébként a Facebook egyik korai befektetője. Versenyt is hirdetett: aki a legjobb mémet, paródiát készíti a videójából, kap egy olyan iPhone-t, amivel az első vlogot készítette.

Az még nyitott kérdés, ki jön ki jobban a Youtube-csatából. Navanijnak persze minden nyilvánosság jó, másfelől ezek után már nem mondhatja, hogy az orosz elit tagjai nem állnak szóba vele, mert félnek tőle. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.