Kirakták egy velencei lagunára, épp most hódítja meg a világot a szentendrei vízi biliárd

MŰVÉSZET
2017 május 30., 08:02
comments 17

A River Pool bármilyen nemzetközi mezőnyben azonnal sikert aratna. A zöld posztó helyett zöld hullámokon izgő-mozgó golyók minden helyi kontextus nélkül is jókedvű, látványos és könnyen érthető műalkotást jelentenének.

Így lelkendeztem egy 2016. augusztusában írott riportban a szentendrei Vincze Ottó hajózási bólyákból készült, a folyót biliárdasztalként értelmező River Pool című művéről, amit akkor állítottak fel, vagyis horgonyoztak le a híres korzó elejénél, rögtön a zátony után.

link Forrás

Az azonnal népszerűvé vált munka őszig lebegett a Dunában.

Nálunk aránylag ritka a nagyméretű land artos műalkotás, a felszabadult, könnyen érthető, mégis jó installáció sem olyan extra gyakori, ezért is örültem neki annyira.

photo_camera Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Most kiderült, hogy a művész, illetve a Gulyás Gábor vezette szentendrei Ferenczy Múzeum is hasonlóan gondolkodtak, Vincze ugyanis a Velencei Biennáléra megcsinálta a munka kifejezetten ideszánt verzióját. 

photo_camera Vincze Ottó és a műve Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Ez persze a Szentendréről ismerős bólyákra alapult, csakhogy a golyókra a szentendrei horgonyos kettőskereszt helyett a velencei oroszlán került. Vagyis nem egészen mindegyikre: a fotókon is látható, hogy az egyik fehér golyón rajtamaradt a horgonyos címer.

photo_camera Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Az összeállítást a Giudecca sziget rakpartjánál, a széles lagunában helyezték el.

photo_camera Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

A bólyákat a vaporettók erős hullámverésében kéttonnás betontömbök horgonyozzák le.

photo_camera Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Úgy tűnik, hogy a turistacsali bedobás után már azonnal remekül működött:

photo_camera Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.