Orbán kedvenc egyeteme csak 2 millióért mondja meg, mire ment el 17 milliárd forint közpénz

2017 május 30., kedd 11:13
118
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Patyi András, az egyetem rektora érkezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának tisztavatási ünnepségére a Budavári Palota Oroszlános udvarán. Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor

A 24.hu nemrég írt egy hosszú cikket arról, hogy a két operatív programból, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Programból (KÖFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) összesen 17,5 milliárd forint támogatásban részesült Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) költéseivel kapcsolatban vizsgálatot folytat az Európai Bizottság. A pénzt arra kapták, hogy közszolgálati jellegű képzéseket szervezzenek hivatalnokok részére. 

Az üggyel kapcsolatban Hadházy Ákos, az LMP képviselője kérdezte kedden a parlamentben kérdezte az intézmény felügyeletével megbízott, Miniszterelnökséget vezető Lázár János minisztert. A politikus kikérte a 17 milliárd forint értékű szerződéseket, de Paty András rektortól azt a választ kapta, hogy ezért cserébe az egyetem 2 millió forint ellentételezést kér. 

Szabályos alkudozás indult: Hadházy beérte volna csak a főbb adatokkal is, de ezért is 900 ezret számlázott volna neki az NKE. Az LMP nem fizetne, inkább Lázárhoz fordult, és nem hiába. A miniszter válaszában jelezte, hogy az ügy kipattanása után maga is vizsgálódni kezdett az ügyben, és soron kívüli tájékoztatást ígért. Viszontválasza végén Lázár üzent a rektornak is: 

"Ha az egyetemnek nincs félnivalója és takargatnivalója, akkor jobban teszi, ha közvetlenül és korrektül tájékoztatja Hadházy Ákost, mint hogy megvárja az általam elrendelt vizsgálat eredményét."   

(24.hu)