Orbán kedvenc egyeteme csak 2 millióért mondja meg, mire ment el 17 milliárd forint közpénz

oktatás
2017 május 30., 13:13
comments 118
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Patyi András, az egyetem rektora érkezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának tisztavatási ünnepségére a Budavári Palota Oroszlános udvarán. Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor

A 24.hu nemrég írt egy hosszú cikket arról, hogy a két operatív programból, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Programból (KÖFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) összesen 17,5 milliárd forint támogatásban részesült Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) költéseivel kapcsolatban vizsgálatot folytat az Európai Bizottság. A pénzt arra kapták, hogy közszolgálati jellegű képzéseket szervezzenek hivatalnokok részére. 

Az üggyel kapcsolatban Hadházy Ákos, az LMP képviselője kérdezte kedden a parlamentben kérdezte az intézmény felügyeletével megbízott, Miniszterelnökséget vezető Lázár János minisztert. A politikus kikérte a 17 milliárd forint értékű szerződéseket, de Paty András rektortól azt a választ kapta, hogy ezért cserébe az egyetem 2 millió forint ellentételezést kér. 

Szabályos alkudozás indult: Hadházy beérte volna csak a főbb adatokkal is, de ezért is 900 ezret számlázott volna neki az NKE. Az LMP nem fizetne, inkább Lázárhoz fordult, és nem hiába. A miniszter válaszában jelezte, hogy az ügy kipattanása után maga is vizsgálódni kezdett az ügyben, és soron kívüli tájékoztatást ígért. Viszontválasza végén Lázár üzent a rektornak is: 

"Ha az egyetemnek nincs félnivalója és takargatnivalója, akkor jobban teszi, ha közvetlenül és korrektül tájékoztatja Hadházy Ákost, mint hogy megvárja az általam elrendelt vizsgálat eredményét."   

(24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt