Orbán papa 1,2 milliárdot hozott elő a bányából tavaly

gazdaság
2017 május 30., 21:41
comments 238

Ma este kikerültek a bányamágnás Orbán-család fő cégeinek eredménybeszámolói az igazságügyi minisztérium honlapjára. Orbán Viktor miniszterelnök édesapja, Orbán Győző két fő bányacégben tulajdonos, ezek, mint a Direkt36 két cikkben is bemutatta, gyakran beszállítói hatalmas EU-s és költségvetési pénzből finanszírozott projekteknek.

Orbán Viktor (j2) és az apja, Orbán Győző (j3), Schmitt Pál volt köztársasági elnök (b) és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke (j) a foci-Eb selejtezőjében játszott Magyarország–Észak-Írország meccsen a Groupama Arénában 2014. szeptember 7-én. Előttük a fideszes Kósa Lajos (j2) és a volt fideszes Polt Péter legfőbb ügyész (j) ül.
photo_camera Fotó: Beliczay László/MTI

Hogyan termeltek a bányák tavaly?

A Dolomit Kft. tulajdonosai 500 millió forint, a Gánt Kő és Tőzeg Kft. tulajdonosai 730 millió forint osztalék kivétele mellett határoztak.

Döbbenetes módon a Dolomit Kft árbevétele a harmadával csökkent, 3,2 milliárdról 2,2 milliárdra – de így is sikerült kihozni 410 millió forint adózott nyereséget (profitráta: 19 százalék). Ehhez az eredménytartalék terhére csaptak hozzá még 90 milliót, így jöhetett össze a félmilliárdos osztalékfizetés. Nem kell aggódni Orbánékért, a cégben így is benne maradt közel egymilliárd forint. (A Dolomit Kft-nek egyébként nem 100 százalékban tulajdonosa az Orbán-család, csak felerészben, ezért az osztaléknak is csak a fele jut nekik.)

A 100% Orbán-tulajdonban álló Gánt Kő és Tőzeg jelentősen, 313 millióról 413 millió forintra növelte árbevételét. Ehhez képest szép, 255 millió forint adózott nyereséget ért el, ami szédületes, 61 százalékos nyereséghányadot jelent. Ennél is szédületesebb, hogy (2017 december végéig) 730 milliós osztalékot vesznek ki a cégből – nyilván a jelentős, szintén milliárd körüli eredménytartalék terhére.

Idén pont a 2015-ös Orbán-sikercég, a Nehéz Kő Kft. botlott nehézségekbe. Árbevétele 1,7 milliárdról 872 millióra olvadt, nyeresége pedig 430 millióról 11 millióra nullázódott. Ebből a cégből nem vettek ki osztalékot. És bárhogy is nézzük, a 2016-os év nem volt olyan az Orbán-család szempontjából, mint a 2015-ös.

(Szegény Orbán Vikornak eközben mindössze 742 ezer forintja van, az is a feleségével közösen.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.