Egymásra talált Venezuela diktátora és a Goldmans Sachs

külföld
2017 május 31., 17:46
comments 53

A 2008-as válság összehozásában kulcsszerepet vállaló amerikai befektetési bank újabb ügyféllel gazdagodott, ezúttal a saját népe ellen véres polgárháborút viselő Nicolas Maduro személyében.

A tranzakció lényege az volt, hogy a venezuelai kincstárnak akadt jónéhány kötvénye, amit az állami olajvállalat adott ki. Ezeket adták el a Goldman Sachsnak meglehetősen nyomott áron. Mindkét fél jól járt, a GS 2,8 milliárd dollár értékű kötvényt vehetett meg harmadáron, Maduro pedig 865 millió dollárral gazdagodott.

Venezuela jelenleg a teljes társadalmi szétesés felé rohan (a gazdasági már korábban megtörtént), de Maduro szerint erről elsősorban a nyugati világ tehet, ami gazdasági háborút és összeesküvéseket visel országa ellen. A magát szocialistának nevező elnök fő ellenségei máskor pont a Wall Street-i nagybankok szoktak lenni, de a jelek szerint most nem okozott gondot megegyezni az egyik leghírhedtebb pénzpiaci szereplővel.

photo_camera Fotó: FEDERICO PARRA/AFP

A tranzakció ellen tiltakozott a venezuelai ellenzék is, Julio Borges, az ellenzéki többségű parlament vezetője szerint ezzel a Goldman Sachs segélyezője és bűnpártolója lett az autoriter államfőnek.

Borges levelet is írt Lloyd Blankfeinnek, a Goldman CEO-jának, amiben arról írt, hogy az a gazdasági mentőöv, amit a rezsimnek adtak, tovább fogja erősíteni az elnyomását annak a több százezer venezuelai embernek, akik békésen tüntettek a politikai változásért. Borges szerint a Goldman egyszerűen a könnyű pénz mellett döntött a venezuelai emberek szenvedéséért cserébe.

A Goldman azzal védekezik, hogy ők nem is álltak kapcsolatban Maduróval, a nemzetközi piac egy közvetítőjétől vásároltak. Annyit árultak csak e rejtélyes közvetítő félről, hogy európai.

Sőt, szerintük még ezzel segítették is a venezuelai embereket. Közleményük szerint elismerik, hogy a helyzet rendkívül komplex az országban, és egyetértenek abban, hogy az embereknek jobb élet járna ott. De részben épp azért lépték meg ezt a befektetést, mert azt gondolják, hogy ettől majd jobb lehet a venezuelaiak élete.

Csak az elmúlt két hónapban több mint 50 ember veszítette életét a tüntetésekben, és Miranda állam kormányzója, Henrique Capriles szerint a Goldman Sachs pénze csak még rosszabbá fogja tenni a helyzetet. Szerinte a rezsim ugyanis akár tüntetők elleni fegyverekre, akár egy választási csalás levezénylésére is költheti a hirtelen beesett közel 900 millió dollárt. (Rolling Stone)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.