Putyin: Lehet, hogy patrióta gondolkodású orosz magánemberek törték fel a demokraták levelezését

2017 június 1., csütörtök 13:37
133

Vlagyimir Putyin most már nem szimplán tagad a tavalyi amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás ügyében, mint eddig. A szentpétervári gazdasági fórumon újságírókkal beszélgetve azt mondta,

"a hekkerek olyanok, mint a művészek: azt csinálják, amihez kedvük van, amikor reggel felkelnek. Ha patrióta gondolkodásúak, akkor talán azok ellen fognak dolgozni, akik rossz dolgokat mondtak Oroszországról"

– mondta a New York Times szerint. Ugyanakkor az állami részvétel szempontjából továbbra is tagad:

"Állami szinten nem csinálunk ilyet"

– mondta, ami persze nyitva hagyja azt a lehetőséget, hogy esetleg nem állami szinten, államtól félig függő csoportok bújtatott finanszírozásával mégiscsak csináltak ilyet.

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Az biztos, hogy a "rossz dolgokat mondtak Oroszországról" (pontosabban a jelenlegi orosz rezsimről) jól illik Hillary Clintronra, Donald Trumpra pedig egyáltalán nem. Putyin egyébként újra ugyanazokkal a szavakkal spekulált a hekkertámadás eredetéről, mint Donald Trump ("lehet, hogy valaki az ágyából csinálta az egészet egy laptopról").

Az amerikai állam tucatnyi titkosszolgálati szerve idén januárban közös jelentésben szögezte le, hogy a demokrata párt, valamint Hillary Clinton kampányfőnöke levelezésének feltörése mögött egyértelműen egy orosz állami hekkercsoport áll, amit személyesen Vlagyimir Putyin elnök irányított. Azok a patrióta gondolkodású orosz hazafiak, akik beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba, véletlenül mindig pont azokat a célpontokat támadták, akik szemben álltak az orosz rezsimmel.

Azóta kiderült, hogy az FBI kiterjedt nyomozást folytat, hogy kiderítse, összejátszottak Trump kampánycsapatának tagjai az orosz titkosszolgálatokkal. A nyomozást május óta egy különleges ügyész vezeti, miután a Trump – éppen emiatt a vizsgálat miatt – kirúgta az FBI igazgatóját. (New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt