Vajon elárulta-e Orbán, mennyi közpénz hizlalta családtagjai sokmilliárdos osztalékbevételeit?

Egy DK-s politikus tette fel a kérdést Orbán Viktornak: mennyi EU-s vagy költségvetési pénz jutott édesapja és öccse cégeihez? (A három szóban forgó cégből, tehát a Dolomit Kft-ből, a Gánt Kő és Tőzeg Kft-ből és a Nehéz Kő Kft-ből csak 2016-ban 1,2 milliárd forintot vettek ki Orbán családtagjai osztalék formájában. Az Orbán-cégek közpénzes beszállítói munkáról a Direkt36 írt nemrég két cikket.)

A választ nem Orbán, hanem Dömötör Csaba, a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára jegyzi. Dömötör elmondja:

"Szeretném Önt arról tájékoztatni, hogy Magyarország miniszterelnöke nem foglalkozik céges ügyekkel, és nincsenek céges érdekeltségei. Vagyonnyilatkozata nyilvános, és mindenki számára hozzáférhető"

– ez utóbbi egy utalás arra a vagyonnyilatkozatra, ami szerint Orbán Viktornak mindössze hétszázezer forint megtakarítása van, az is a feleségével közösen.

Dömötör szerint "a miniszterelnök nem foglalkozik, üzleti és cégkérdésekkel, munkája és

figyelme kizárólag Magyarország köz- és politikai életére irányul,"

és megismétli: "a miniszterelnök vagyoni helyzetére, jövedelmére nézve a vagyonnyilatkozatában, amely évtizedek óta nyilvános, minden információ megtalálható." 

Majd Dömötör leírta, hogy ha valaki problémás közbeszerzést lát, forduljon a hatóságokhoz, végül rátért Gyurcsány, illetve a kérdést feltevő Varjú László ügyeire.