Nincs B-terv, mert nincs B-bolygónk

külföld
2017 június 02., 05:09
comments 195

"Egyvalamit határozottan kijelenthetek: nem fogjuk újratárgyalni az egyezményt egy kevésbé ambíciózus terv érdekében. Semmiképp. Klímaóügyben ne legyenek kétségeik: nincs B-terv, mert nincs B-bolygónk" - reagált Donald Trump csütörtöki, a párizsi klímaegyezményt egyoldalúan felmondó döntésére Emmanuel Macron francia államfő. Donald Trump döntését a BBC nemzetközi reakciókat összefoglaló cikke szerint még a leginkább szövetségesének tekinthető európai kormányfő, Theresa May brit miniszterelnök is elítélte. Szerinte "a Párizsi Egyezmény a megfelelő globális keretrendszer a jövő generációk jólétének és biztonságának védelmére, egyben a megfizethető és biztonságos energia biztosítására polgárainknak és gazdaságunknak". A világ vezető politikusai egyhangúlag ítélték el Donald Trumpot, amiért felmondta a párizsi megállapodást. A jelek szerint döntésének egyelőre egy nyilvánvaló vesztese van: az Egyesült Államok kormánya és az ország nemzetközi megítélése. Trump döntését megelőzően a legtöbb amerikai politikai elemző megjegyezte, hogy Trump már eddigi döntéseivel is ellehetetlenítette elődje vállalásainak teljesítését, az egyezmény alapján pedig emiatt szankcionálni se lehetett volna. Az egyezmény felrúgásának így legfeljebb akkor lehetett volna gyakorlati hatása, ha Trump követőkre talál. Ennek most nincsenek jelei, a nemzetközi közösséget inkább csak összerántotta Trump döntése.

Aminek valójában nagyon kevés hatása lehet. Egyrészt amerikai polgármesterek sora jelentette már be, hogy Trump döntésétől függetlenül ők a városaikban mindent megtesznek majd a vállalások teljesítéséért. "Trump elnök hátat fordíthat a világnak, de mi nem hagyhatjuk figyelmen kívül a klímaváltozás nagyon is valós veszélyét. Döntése erkölcstelen támadás a bolygó valamennyi lakójának biztonsága és egészsége ellen. New York polgárainak nevében, más polgármestertársaimhoz hasonlóan elkötelezem maga a párizsi egyezményben foglalt célok betartása mellett" - jelentette ki például Bill de Blasio, New York City polgármestere.

link Forrás

De Blasio valóban nincs egyedül ezzel, a pittsburghi polgármester, Bill Peduto is hasonlóan nyilatkozott, az országhatáron túlról pedig a párizsi polgármester, Anne Hidalgo is támogatásáról biztosította polgármestertársait. A párizsi egyezmény részeként amúgy 2015 decemberében a világ 115 országából érkezett 464 polgármester külön is vállalta az egyezmény betartását.

Bár Trump tervének vannak támogatói, például több, az olajipari lobbi kegyeltjének számító republikánus szenátor és a nagy amerikai széntermelők, az amerikai üzleti élet inkább az egyezmény betartását pártolja. Erre a legjobb példa a héten a világ egyik legnagyobb olajipari cége, az ExxonMobil közgyűlésén volt, ahol a társaság legnagyobb részvényesei, wall streeti befektetési alapok nyomására a menedzsment javaslatával szemben szigorú klímaelszámolási szabályokat fogadtak el.

link Forrás

Trump döntése után pedig a Goldman Sachs befektetési bank vezérigazgatója, Lloyd Blankfein is publikálta élete első tweetjét, amiben az elnök csütörtöki döntését "nagy visszalépésnek" nevezte, amely mind a környezetre, mint az Egyesült Államok globális vezető szerepére káros.

Márpedig ha az amerikai üzleti élet Trump törekvéseivel szemben a megállapodásban foglaltak betartására fog törekedni, akkor jó eséllyel a megállapodásban foglaltak be lesznek tartva. Főleg úgy, hogy az elmúlt évek kapacitásnövekedései miatt egyre hatékonyabbá válik a megújuló forrásokra alapozó energiatermelés, amely így már a jelenlegi alacsony olajárak mellett is kezd piaci alapon is versenyképessé válni a foszilis energiával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.