Szijjártóék szerint minden a legnagyobb rendben volt az üzbég nagykövetségen

2017 június 3., szombat 16:09
43

Magyarország 2016 februárjában nyitott nagykövetséget a keleti nyitás jegyében Üzbegisztán fővárosában, Taskentben. Május elején a Magyar Nemzet a képviselet korábbi beosztottjára hivatkozva azt írta, hogy a nagykövetség biztonsági hibákkal, védtelenül és szabálytalanul működik, sőt még törvénysértés is történt az elmúlt évben. A beszámoló szerint a nagykövetség sokáig őrizetlenül, csak egy üzbég rendőr által őrizve működött, és még a szobákat sem lehetett zárni, gyakorlatilag bárki hozzáférhetett a nagykövetség számítógépéhez is.

A Magyar Nemzet szerint mikor a diplomata szóvá tette ezt, a magyar külügynél csak annyit mondtak neki, hogy állítsa le magát.

Demeter Márta, az MSZP-ből kilépett, már függetlenként politizáló képviselő erről tett fel kérdést a Külügyminisztériumnak.

Szijjártó Péter külügyminiszter helyett Íjgyártó István államtitkár válaszolt, nagyjából annyit, hogy

minden a legnagyobb rendben van.

„...a misszió az előírásoknak megfelelő kellő körültekintést tanúsítva biztosította a működést úgy, hogy az épületbe történő külső behatolás kockázata kizárt volt, az informatikai eszközök minősített adatot nem hordoztak, külföldi állampolgár illetéktelenül, kíséret nélkül az épület helyiségeibe nem léphetett be, vagyoni, biztonsági kár nem keletkezett” - írta a válasz.

 A válasz szerint ezen kívül a diplomata bejelentése után igenis megfelelő vizsgálatot folytattak le az ügyben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt