„Állítsd le magad!” Ennyi volt a Külügyminisztérium válasza a diplomatának, aki jelezte, hogy teljesen védtelen az üzbég nagykövetség

politika
2017 május 06., 06:40
comments 186

Magyarország 2016 februárjában nyitott nagykövetséget a keleti nyitás jegyében Üzbegisztán fővárosában, Taskentben. A képviselet korábbi beosztottja azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a nagykövetség biztonsági hibákkal, védtelenül és szabálytalanul működik, sőt még törvénysértés is történt az elmúlt évben.

Szántó Péter nagykövet tavaly júniusban adta át megbízólevelét, októberben pedig megérkezett a nagykövetségre az első beosztott, aki név nélkül nyilatkozott a lapnak. A diplomata egyébként azóta távozott a külügyi szolgálatból. Azt mondta, a nagykövet sokáig egyáltalán nem volt hajlandó kiállítani a megbízását, így nem is járhatott el diplomataként. A megbízott szerint Szántó máshogy is akadályozta feladatainak ellátásban.

A diplomata azt mondta, kezdetben a nagykövetségről - ami egy bérház első emeletén, egy 40 négyzetméteres lakásban működött, és leülni is alig lehetett benne - még nemzetközi hívásokat sem lehetett indítani. Mikor ezt szóvá tette, azt mondták neki, hogy Skype-on kell tartani a kapcsolatot a minisztériummal.

Az első pénztárellenőrzésnél kiderült az is, hogy a követség gazdálkodásának havi rendszerességgel előírt ellenőrzését korábban senki nem végezte el.

2016 decemberében aztán a nagykövetség új helyre költözött. Egy családi házat újítottak fel nekik, de nem fejezték be időben a munkálatokat. Ennek ellenére a nagykövet úgy döntött, mindenképp költözni kell, és annak ellenére települtek át a másik, nagyobb épületbe, hogy

abban egyetlen, kulcsra zárható helyiség sem volt,

és bárki szabadon ki-be járhatott. Az épületben nem volt magyar őrzése sem, holott a nagykövetségeket a küldő államnak is őriznie kellene. Így nemcsak a házipénztárat, de a nagykövetség számítógépét sem tudták elzárni, holott azon értelemszerűen érzékeny adatok is lehettek.

Mikor a diplomata jelezte, hogy tarthatatlanok a viszonyok, delegáció érkezett a magyar külügytől, akik annyit tanácsoltak, jobb lesz, ha alkalmazkodik a nagykövethez. Ezután a beosztott hivatalos vizsgálatot kezdeményezett a Külügyminisztériumnál, de Szijjártó tárcájától informálisan csak ennyit választ kapott:

„Állítsd le magad!”

A diplomata erre személyes meghallgatást kért Szijjártótól, Budapesten azonban nem a miniszter fogadta, hanem egy bizottság. Nekik megismételte a bejelentését, de annak sem lett semmilyen következménye. A diplomata ezért nem sokkal később felmondott a külügynél. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.