8 hónap után véget ért Bob Dylan szerencsétlenkedése az irodalmi Nobel-díjjal

2017 június 5., hétfő 14:21
70

A Svéd Királyi Akadémia még októberben találta érdemesnek a most 76 éves, Robert Allen Zimmerman néven született zeneszerzőt az irodalmi Nobel-díjra, de Dylan hetekig nem is kommentálta az elismerést, majd végül elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek tartja azt, és tisztelettel elfogadja. De ezzel még nem volt vége: Dylan ugyanis „egyéb kötelezettségek” miatt nem ment el a december 10-i díjátadóra.

Sara Danius, az akadémia állandó titkára márciusban jelentette be, hogy Dylan, miután európai turnéjának első helyszíne Stockholm, átveszi a díjat. Csakhogy az énekes-dalszerző kikötötte: szűk, a sajtó kizárásával zajló ceremóniát szeretne, a díj – és az azzal járó, 256 millió forintnak megfelelő 8 millió svéd korona – előfeltételeként elvárt, ún. Nobel-beszéd nélkül. A beszédet elvileg a díj odaítélése utáni 6 hónapban kell megtartani. Legutóbb Alice Munro kanadai írónővel fordult elő, hogy nem tartotta meg a beszédét, egészségügyi okokból, ő később videofelvételen pótolta az elmaradást.

Bob Dylan végül most, szinte az utolsó pillanatban eljuttatta a Svéd Akadémiához az előadását. A majdnem félórás beszédet és annak leiratát csak 5 nappal a határidő lejárta előtt, hétfőn tették fel a díjat odaítélő Svéd Akadémia honlapjára. Sara Danius szerint az előadás „rendkívüli, és mint az várható volt, ékesszóló”.

Fotó: Christopher Polk/Getty Images

„Amikor megkaptam az irodalmi Nobel-díjat, azon tűnődtem, mi is lehet pontosan a kapcsolat dalaim és az irodalom között. Elgondolkodtam rajta, kerestem az összefüggést. Itt most megpróbálom kifejteni, mire is jutottam” – indítja az előadását Dylan, aki inspirálói között nevezi meg Cervantest, Melville-t és Shakespeare-t.

A zsűri indoklása szerint Bob Dylan új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt