Bob Dylan átvette a Nobel-díjat

2017 április 1., szombat 19:26
43
Bob Dylan. Fotó: Christopher Polk/Getty Images Fotó: Christopher Polk/Getty Images

Szombaton átvette az irodalmi Nobel-díjat Bob Dylan dalszerző-énekes a Svéd Királyi Akadémiától - ezt az akadémia egyik tagja, Horace Engdahl és a testület állandó titkára, Sara Danius árulta el az SVT svédi közszolgálati csatornának.

Nem ment se könnyen, se gyorsan. Az akadémia még októberben találta érdemesnek a zeneszerzőt a díjra, Dylan azonban hetekig nem is kommentálta az elismerést, mielőtt végül elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek tartja azt, és tisztelettel elfogadja. 

De itt még közel sem volt vége a történetnek, mert Dylan végül "más kötelezettségek" miatt nem ment el a december 10-i díjátadóra.  

Sara Danius, az akadémia állandó titkára szerdán jelentette be, hogy szombaton Dylan, miután európai turnéjának első helyszíne Stockholm, átveszi a díjat. Viszont újabb problémának látszott, hogy az énekes-dalszerző kikötötte, szűk és a sajtó kizárásával zajló ceremóniát szeretne, a díj előfeltételeként elvárt, úgynevezett Nobel-beszéd nélkül. 

A beszédet elvileg a díj odaítélés utáni hat hónapban kell megtartani. Legutóbb Alice Munro kanadai irónővel fordult elő, hogy nem tartotta meg a beszédét, egészségügyi okokból, ő később videófelvételen pótolta az elmaradást. Semmilyen információ nem szivárgott ki arról, hogy Dylan megtartotta-e a beszédet, vagy Munróhoz hasonlóan utólag juttatja azt el az akadémiának. A díjhoz egyébként (256 millió forintnak megfelelő) 8 millió svéd korona is jár.

Dylan vasárnap lép színpadra Stockholmban, két koncertet ad a svéd fővárosban. (FAZ via DPA)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt