Az oroszok még mélyebben belenyúlhattak az amerikai választási rendszerbe, mint ami a hétfőn kiszivárgott NSA-dokumentumokból látszott

külföld
2017 június 06., 21:10
comments 96

A szenátus hírszerzési bizottságának alelnöke, Mark Warner demokrata szenátor arról beszélt az USA Today-nak kedden, hogy az orosz támadások az amerikai választási rendszer ellen még annál is széleskörűbbek lehettek, mint amit az Intercept által nyilvánosságra hozott NSA-anyagokból látszott.

Warner ugyanakkor nem gondolja azt, hogy az orosz támadás ténylegesen befolyásolta a választások kimenetelét, csak arról beszélt, hogy a beavatkozás mértéke jóval nagyobb volt és több állam volt érintett, mint ami kiderül az internetre kikerült anyagokból. Elmondása szerint próbálta rávenni a hírszerzési ügynökségeket, hogy oldják fel az érintett államok neveit, ezzel segítve, hogy érdemi biztonsági lépéseket lehessen tenni a 2018-as képviselői választások előtt.

A virginiai szenátor szerint ugyanis ezek az akciók nem értek véget a választások napján.

photo_camera Mark Warner Fotó: Drew Angerer/AFP

Az Intercept által ismertetett NSA-anyagól az látszik, hogy az orosz katonai hírszerzés sikeresen meghekkelt legalább egy olyan céget, ami szavazógépek hardvereit és az azokhoz való szoftvereket gyártotta. Ezen felül adathalász emailekkel árasztottak el legalább 122 választási biztost és irodát.

Warner ugyanakkor nem értett egyet a szivárogtatással, szerinte az elkövetőt az igazságszolgáltatás elé kell állítani.

A hírszerzési bizottság tagját kérdezték a műsorban a hét legfontosabb belpolitikai eseményéről, a kirúgott FBI-igazgató James Comey szenátusi meghallgatásáról is. Comey csütörtökön áll majd a bizottság elé, és Warner szerint az "egymillió dolláros" kérdés az lesz, hogy kérte-e Donald Trump, hogy az FBI igazgatója állítsa le a nyomozást Trump ex-tanácsadójának, Michael Flynn orosz kapcsolatainak ügyében. De ez a kérdés biztos elő fog már kerülni szerdán is, amikor a Nemzeti Hírszerzési Igazgatót, Dan Coats-t és az NSA igazgató Mike Rogerst hallgatják meg.

Warner abban bízik, hogy a meghallgatáson a hírszerzési vezetők nem fognak ahhoz az eszközhöz folyamodni, hogy minden kérdésre azt mondják, ez titkosított információ. Szerinte az amerikai közvélemény megérdemli, hogy tudhassa, az elnökük megpróbálta-e befolyásolni az oroszügyi nyomozást. „És így vagy úgy, de a végére fogunk ennek érni”, tette még hozzá. (USA Today)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.