Lemondott a pekingi nagykövetséget vezető amerikai diplomata, mert Trump kilépett a párizsi klímaegyezményből

David Rank helyettes misszióvezető volt a pekingi nagykövetségen, de jelenleg ő volt a legmagasabb rangú Kínába delegált amerikai diplomata. 

Hétfőn jelentette be a távozását,  kedden már távozott is az Egyesült Államokba. A karrierdiplomata Rank feladata lett volna, hogy a kínai fél számára eljuttassa az USA hivatalos értesítését arról, hogy kilépnek a klímaegyezményből. De mint kollégáinak elmondta, nem támogatja ezt a lépést. 

Rank távozása a nagykövetség stábjában sokkhatást váltott ki a beszámolók szerint, még úgy is, hogy számítani lehetett rá, hogy az új, Trump által kinevezett nagykövet, az egykori iowai kormányzó, Terry Branstad érkezése után távozik majd.  

Váratlan távozása épp ezért is okozhat problémát, hiszen már eddig sem volt ideális az amerikai külképviselet helyzete Kínában, most pedig még kevésbé lehet majd tudni, ki képviseli az amerikai kormány álláspontját az országban. (Financial Times)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.