Lemondott a pekingi nagykövetséget vezető amerikai diplomata, mert Trump kilépett a párizsi klímaegyezményből

külföld
2017 június 06., 18:13
comments 62

David Rank helyettes misszióvezető volt a pekingi nagykövetségen, de jelenleg ő volt a legmagasabb rangú Kínába delegált amerikai diplomata. 

Hétfőn jelentette be a távozását,  kedden már távozott is az Egyesült Államokba. A karrierdiplomata Rank feladata lett volna, hogy a kínai fél számára eljuttassa az USA hivatalos értesítését arról, hogy kilépnek a klímaegyezményből. De mint kollégáinak elmondta, nem támogatja ezt a lépést. 

Rank távozása a nagykövetség stábjában sokkhatást váltott ki a beszámolók szerint, még úgy is, hogy számítani lehetett rá, hogy az új, Trump által kinevezett nagykövet, az egykori iowai kormányzó, Terry Branstad érkezése után távozik majd.  

Váratlan távozása épp ezért is okozhat problémát, hiszen már eddig sem volt ideális az amerikai külképviselet helyzete Kínában, most pedig még kevésbé lehet majd tudni, ki képviseli az amerikai kormány álláspontját az országban. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.