Macron pártjának áll a zászló a parlamenti választáson

külföld
2017 június 07., 05:06
comments 173
photo_camera Fotó: ALAIN JOCARD/AFP

Úgy néz ki, abszolút többséget szerezhet az Emmanuel Macron-féle En Marche! a francia parlamenti választáson. Az első fordulót június 11-én, a végső fordulót június 18-án tartják, a külföldön élő franciák szavazatai viszont már be is érkeztek.

Az eredményeket a külügyminisztérium szokatlan módon már közölte is: 11-ból 10 "tengerentúli választókerületben" az elnök jelöltjei vezetnek, még az amerikai és kanadai kerületekben is, ahol eddig jobboldali képviselőket választottak.

A külföldi szavazatokat általában nem tekintik reprezentatívnak, nem képezik le a francia társadalom viszonyait. Az eredmények viszont egybevágnak azzal, amire a legtöbb francia felmérés számít, vagyis, hogy az En Marche! előre fog törni a parlamenti választáson is, a hagyományos jobb és baloldali pártok támogatottsága pedig tovább zsugorodik. 

A francia parlamentben 289 hely kell a többséghez, a felmérések szerint Macron pártja 300-nál is többet szerezhet. A jelöltek közül sokan most szállnak be a politikába - köztük van egykori vadászpilóta, egykori torreádor, matematikus, üzletember és nyugdíjas is -, kampányuk alapja pedig az, hogy "adjunk esélyt az új elnöknek." (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.