Michael Flynn 600 oldal dokumentumot adott át a hírszerzési bizottságnak

Michael Flynn. Drew Angerer/Getty Images/AFPFotó: Drew Angerer

Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök lemondásra kényszerített nemzetbiztonsági főtanácsadója kedden több száz oldalnyi dokumentumot adott át a szenátus hírszerzési bizottságának.

A szenátusi testület a tavalyi elnökválasztásba történt orosz beavatkozás szálait vizsgálja, és a mintegy 600 oldalnyi dokumentum erre vonatkozik. Amerikai sajtóhírek szerint a szenátorok már kedden este elkezdték tanulmányozni az iratokat. 

A bizottság egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa azt mondta az ABC televízió riporterének, hogy a hírszerzési bizottság arra számít, a dokumentumokból kiderül, volt-e összejátszás Trump elnök kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők között, és ha igen, milyen mértékben. 

Mark Warner virginiai szenátor, a bizottság rangidős demokrata párti tagja megerősítette, hogy megérkeztek Flynn dokumentumai, de nem kívánta kommentálni az információt. "Egyelőre még azt sem tudjuk megítélni, hogy az összes dokumentumot átadta-e, vagy sem" - mondta Warner a Fox televízióban. 

Michael Flynn korábban  elutasította, hogy megjelenjen a szenátusi bizottság meghallgatásán - ez lehetővé teszi az amerikai alkotmány ötödik kiegészítése, vagyis, hogy nem kötelező valakinek önmaga ellen vallomást tennie. Erre biztatta egyébként Donald Trump is. Miután azonban a bizottság újabb idézést küldött, ezúttal büntetés terhe mellett, a volt főtanácsadó beleegyezett néhány dokumentum átadásába. 

Richard Burr észak-karolinai republikánus szenátor, a hírszerzési bizottság elnöke kedden közölte: a szenátorok elsősorban Flynn üzleti ügyeinek, köztük utazásainak a dokumentumaira kíváncsiak, ezekből ugyanis kiderülhet, hogy "hol, mikor, miért járt, és milyen anyagi ellenszolgáltatásokat kapott". Burr szenátor leszögezte: elképzelhetőnek tartja, hogy a volt nemzetbiztonsági főtanácsadónál még több dokumentum található.

Michael Flynn ügyében nemcsak a szenátus hírszerzési bizottsága vizsgálódik, hanem más kongresszusi bizottságok és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is.
Szinte a dokumentumok beérkezésével egy időben jelezte John Kelly belbiztonsági miniszter, hogy az orosz szálak vizsgálatai kiterjednek Trump elnök tanácsadóként is alkalmazott vejének, Jared Kushnernek az orosz kapcsolataira is.

Ezen a héten jöhet az FBI kirúgott igazgatója, James Comey meghallgatása is, aki nyilvános meghallgatáson mondhatja el, Trump hogyan akarta leállíttatni nála az orosz nyomozásokat. (MTI/CNN)