Michael Flynn 600 oldal dokumentumot adott át a hírszerzési bizottságnak

külföld
2017 június 07., 02:34
comments 56
Michael Flynn telefonál. A felvétel január 12-én készült, nem december 29-én, amikor kormányzati források szerint Obama orosz szankciókról szóló döntése után többször is hívta Oroszország washingtoni nagykövetét. Drew Angerer/Getty Images/AFP
photo_camera Michael Flynn. Drew Angerer/Getty Images/AFP Fotó: Drew Angerer

Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök lemondásra kényszerített nemzetbiztonsági főtanácsadója kedden több száz oldalnyi dokumentumot adott át a szenátus hírszerzési bizottságának.

A szenátusi testület a tavalyi elnökválasztásba történt orosz beavatkozás szálait vizsgálja, és a mintegy 600 oldalnyi dokumentum erre vonatkozik. Amerikai sajtóhírek szerint a szenátorok már kedden este elkezdték tanulmányozni az iratokat. 

A bizottság egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa azt mondta az ABC televízió riporterének, hogy a hírszerzési bizottság arra számít, a dokumentumokból kiderül, volt-e összejátszás Trump elnök kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők között, és ha igen, milyen mértékben. 

Mark Warner virginiai szenátor, a bizottság rangidős demokrata párti tagja megerősítette, hogy megérkeztek Flynn dokumentumai, de nem kívánta kommentálni az információt. "Egyelőre még azt sem tudjuk megítélni, hogy az összes dokumentumot átadta-e, vagy sem" - mondta Warner a Fox televízióban. 

Michael Flynn korábban  elutasította, hogy megjelenjen a szenátusi bizottság meghallgatásán - ez lehetővé teszi az amerikai alkotmány ötödik kiegészítése, vagyis, hogy nem kötelező valakinek önmaga ellen vallomást tennie. Erre biztatta egyébként Donald Trump is. Miután azonban a bizottság újabb idézést küldött, ezúttal büntetés terhe mellett, a volt főtanácsadó beleegyezett néhány dokumentum átadásába. 

Richard Burr észak-karolinai republikánus szenátor, a hírszerzési bizottság elnöke kedden közölte: a szenátorok elsősorban Flynn üzleti ügyeinek, köztük utazásainak a dokumentumaira kíváncsiak, ezekből ugyanis kiderülhet, hogy "hol, mikor, miért járt, és milyen anyagi ellenszolgáltatásokat kapott". Burr szenátor leszögezte: elképzelhetőnek tartja, hogy a volt nemzetbiztonsági főtanácsadónál még több dokumentum található.

Michael Flynn ügyében nemcsak a szenátus hírszerzési bizottsága vizsgálódik, hanem más kongresszusi bizottságok és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is.
Szinte a dokumentumok beérkezésével egy időben jelezte John Kelly belbiztonsági miniszter, hogy az orosz szálak vizsgálatai kiterjednek Trump elnök tanácsadóként is alkalmazott vejének, Jared Kushnernek az orosz kapcsolataira is.

Ezen a héten jöhet az FBI kirúgott igazgatója, James Comey meghallgatása is, aki nyilvános meghallgatáson mondhatja el, Trump hogyan akarta leállíttatni nála az orosz nyomozásokat. (MTI/CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.