Őrizetbe vették az Amnesty International törökországi vezetőjét

külföld
2017 június 07., 02:13
comments 47

A török hatóságok kedden őrizetbe vették az Amnesty International (AI) helyi vezetőjét. Azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban áll a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett hitszónok, Fethullah Gülen mozgalmával. Taner Kilicet 22 másik ügyvéddel együtt vették őrizetbe Izmir tartományban.

Salil Shetty, az AI főtitkára szerint "Taner Kilic hosszú és példaértékű pályafutása során pontosan azokat a szabadságjogokat védte, amelyeket a török hatóságok most lábbal karnak tiporni".

A jogvédőt izmiri otthonában vették őrizetbe, majd elkísérték az irodájába. A hatóságok mindkét helyszínen házkutatást tartottak. Az Amnesty International szerint a továbbra is rendőrségi őrizetben lévő Kilic elleni intézkedéseknek nincs közük a jogvédő szervezetnél folytatott munkájához, szerintük az intézkedés sem kifejezetten az AI ellen irányul.

Az AI közölte azt is, hogy egyelőre nem világos, miért feltételezik Kilicről, hogy kapcsolatban áll Gülen hálózatával. A hitszónok tagadta, hogy bármi köze lett volna a sikertelen puccskísérlethez.

A török kormány a 2016. július 15-i puccskísérletet követően rendkívüli állapotot vezetett be az országban és azóta is keményen fellép a terrorszervezeteknek tekintett csoportok ellen. Az elmúlt 11 hónapban nagyjából 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 150 ezer ember ellen indult eljárás, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Emellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.