Trump akkorákat katarozik Twitteren, hogy emberei nem győzik finomítani

Donald Trump az Öböl-menti országok egységét sürgette a szaúdi királlyal folytatott keddi telefonbeszélgetésében. A Fehér Ház közlése szerint Trump kedden telefonon tárgyalt Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királlyal. Az amerikai elnöki hivatal közleménye szerint a két vezető "a terrorista szervezetek finanszírozásának és a térség valamennyi országában a szélsőségesség terjedésének megakadályozása érdekében teendő alapvető lépéseket" vitatta meg. 

Trump arról beszélt, hogy "az Öböl-menti Együttműködési Tanács egységes fellépésének sorsdöntő szerepe van a terrorizmus legyőzésében és a térség stabilitásának elősegítésében". 

Trump kedden több Twitter-üzenetben is foglalkozott a Katar körül kialakult feszültséggel. Az egyik bejegyzésben támogatni látszott Katar elszigetelését, amikor azt írta: pár nappal ezelőtti közel-keleti látogatásakor a radikális ideológiák finanszírozásának beszüntetéséről beszélt, és több arab ország vezetője Katarra mutatott. 

Másik bejegyzésében pedig a Szaúd-Arábia és egyes Öböl-menti államok által Katar köré vont blokádról azt jegyezte meg: "lehet, hogy ezzel kezdődik a terrorizmus rémségeinek vége". Hozzátette azt is, hogy szaúdi vizitje máris "kifizetődik". 

Az elnök Twitter-bejegyzései után a kormányzat tisztségviselői észlelték, hogy ez így nem a legdiplomatikusabb, és gyors kármentésbe kezdtek.

A Pentagon szóvivője, Jeff Davis dicsérte Katart "a regionális biztonság iránti tartós elkötelezettségéért" és amiért biztosítja a Dohához közeli al-Udeid légitámaszpontot az amerikai hadsereg számára. Az Egyesült Államok erről a légibázisról indítja hadműveleteit Szíriában, Irakban, Jemenben és Afganisztánban, illetve a szíriai Rakka elleni hadműveletben is döntő szerepe van a légitámaszpontnak. Jeff Davis újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem ő a megfelelő ember arra, hogy megválaszolja, vajon Katar valóban támogatja-e a terrorizmust. 

Heather Nauert, a külügyminisztérium szóvivője hasonlóképpen nyilatkozott, bár hozzátette: "elismerjük, hogy Katar erőfeszítéseket tesz terrorcsoportok pénzelésének leállítására". 

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer jelentéktelenebbé igyekezett tenni a Twitter-bejegyzéseket: arra emlékeztetett, hogy "az elnöknek nagyon-nagyon konstruktív megbeszélése volt a katari emírrel Rijádban".

Dohában az Egyesült Államok katari nagykövete, Dana Shell Smith Twitter-üzenetben is közzétette a nagykövetség közleményét, amely Katar "nagyszerű partnerségét és igazi előrehaladását" méltatja a terrorizmus finanszírozásának megállításában. (MTI)