Kocsis Máté szerint azért van szükség a játszótéri bírságra, hogy azt később ne kelljen alkalmazni

Budapest
2017 június 08., 08:42
comments 227

Csütörtökön a VIII. kerületi önkormányzat nagy többséggel megszavazta Kocsis Máté javaslatát, ami tovább szigorítja a kerületi játszóterek használatát. A javaslat annyival finomodott, hogy abból végül kikerült a 14 éves játszási korhatár, de a kétszázezres bírság megmaradt.

A Józsefvárosban van már olyan játszótér, ahol betiltották a labdázást, így sokan felkapták a fejüket, amikor Kocsis Máté olyan javaslatot terjesztett elő, ami kétszázezres bírsággal büntette volna a 14 évnél idősebb játszóterezőket. A kétkedőket Kocsis egy külön sajtótájékoztatón biztosította, hogy ez nem valami vicc, tényleg nagyobb rendet vár el a hinták körül.  

A Mátyás téren tilos labdázni
photo_camera A Mátyás téren tilos labdázni Fotó: 444


A csütörtöki közgyűlésen a polgármester kijelentette, hogy  őt nem érdekli a „médianyomás”, de aztán mégis egy olyan javaslatot vitt a testület elé, amiből kikerült a korhatár. A végül képviselők ezt a verziót szavazták meg:

„Aki játszóteret, játszótéri eszközt a rendeltetésétől eltérően használ, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályát és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal, vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.”

Tehát az önkormányzat csak a játékok nem rendeltetésszerű használatát tiltja meg. A helytelen játszóterezésért kapható kétszázezres bírság még így eszméletlenül magasnak számít. Ennyit súlyosabb gyorshajtások után szoktak kiszabni. 

Kocsis Máté szerint az, hogy elfogadnak egy ilyen kiemelkedően magad bírságot, még nem jelenti, hogy alkalmazni is fogják. Egyszerűen arról van szó, hogy a közterületfelügyelők kapnak egy új eszközt, ami erősebb a figyelmeztetésnél. 

Kocsi Máté felajánlotta, hogy abban a pillanatban, amikor egy gyerekével játszó szülőt vagy 14 éven felüli fiatalt bírságolnak meg, azonnal visszavonják a rendeletet. 

A polgármester értelmezése szerint bírság akkor járna, ha valaki a sokadik figyelmeztetésre sem hagyja abba a szabálytalan játékot. Szerinte nincs bírságolási szándék, csak nagyobb nyugalmat és rendet akarnak teremteni a játszótereken. 

Kocsi Máté teljesen életszerűtlennek nevezte, hogy bárki kétszázezres bírságot kapjon, miután lehetővé teszik, hogy kétszázezres bírságokat szabjanak ki a játszótereken. Hogy akkor a kétszázezres határnak mégis mi értelme, abba nem ment bele mélyebben, szerinte ezek kodofikácós és jogtechnikai kérdések.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.