Nehéz követni a kommunista titkosszolgálat logikáját, hogy mitől lett Székes a megfigyelt Demszky Gábor fedőneve

2017 június 9., péntek 9:40
158

Facebookon dobott be pár fedőnevet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára azokról, akiket megfigyelt a kommunista titkosszolgálat. 

Az állambiztonsági szervek napi operatív információs jelentéseiben keresztelték át azokat, akik ellen nyomoztak. A levéltár nyilvántartásából visszafejthető volt, hogy kiket takartak a nevek. 

1987. Az asztalnál Tamás Gáspár Miklós, mellette Demszky, a szélen Lányi András. Fotó: fortepan.hu

Így lett Pákh Tibor ("Diétás"), Bába Iván („Kurír”), Solt Ottilia („Okoskodó”), Havas Gábor („Szöllős”), Miszlivetz Ferenc („Nyüzsgő”), Krassó György („Lidi”), Demszky Gábor („Székes”), Nagy Bálint, („Remete”), Vígh Károly („Történész”), Kenedi János („Elnök”), Kőszeg Ferenc („Szeges”), Csoóri Sándor („Csókás”), Galántai György („Festő”), Kis János („Molnár”), Bence György („Kormos”), Szelényi Iván („Professzor”).

Ok, néhény esetben talán értem, ki miért kapta a fedőnevét, de azt tudja valaki, hogy Demszky Gábor miért lett székes? 

Fotó: fortepan.hu

A levéltár azt is írja, hogy gyakran nem csak célszemélyeket, hanem bizalmas nyomozásokat is fedőnéven tartották nyilván.  Például Rainer M. János történész ellen, aki az 1980-as években az 1956 után kivégzett forradalmárok és szabadságharcosok listáját állította össze titokban, "GYŰJTŐ" fedőnéven folytattak bizalmas nyomozást, ugyanakkor a Szolnok megyei kémelhárító szervek "GYŰJTŐ" fedőnév alatt ellenőrzést folytattak egy szolnoki bélyeggyűjtő ellen is - a fedőnevek tehát keveredhettek.

A címlap a fortepan képe.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt