Felmentették a brazil elnököt az illegális kampányfinanszírozás vádja alól

A brazil legfelsőbb választási bíróság felmentette Michel Temer államfőt az illegális kampányfinanszírozás vádja alól, így hivatalban maradhat.

A vád az volt ellene, hogy amikor a 2014-es elnökválasztáson Dilma Rousseff akkori elnök és ő mint alelnök újra jelöltette magát, illegálisan finanszírozták a kampányukat. Rousseffet tavaly elmozdították a hivatalából a költségvetési kassza törvénytelen kezeléséért, és Temer lett az államfő, viszont ő azóta is több hatalmas korrupciós botrány szereplője, nyomoznak ellene, és nagy a közvélemény nyomása rajta, hogy mondjon le.

A legfelsőbb választási bíróság 4 napon át tárgyalta az ügyet, és végül 4:3 arányú döntéssel felmentette a Rousseff-Temer volt elnöki párost, mert mint indokolták, nem találták eléggé meggyőzőnek a bizonyítékokat. Igaz, a bírák csütörtökön 4:3 arányban megszavazták, hogy ne használják 77 olyan ember vallomását, aki az ügyhöz kapcsolódó korrupciós per vádlottja, és vádalkut kötött. A 77 vádlott annak az Odebrecht nevű építőipari cégnek a vezetői, amelyik állítólag illegálisan pénzelte a Rousseff-Temer-kampányt.

Michel Temer a május 18-i sajtótájékoztatójánFotó: EVARISTO SA/AFP

Gilmar Mendes, a bíróság elnöke – aki Temer felmentésére szavazott, de annak idején megszavazta, hogy Rousseffet mozdítsák el a hivatalából – azt mondta:

„Nem váltogathatjuk állandóan a köztársasági elnököt, még ha az emberek így is akarják.”

Szerinte az ország nem várhatja el a bíróságtól, hogy oldja meg a mostani politikai válságot. (MTI)