Ha már egy sima óvodavezetői pályázatba is belenyúlnának, az pont így nézne ki

oktatás
2017 június 11., 15:56
comments 114

„Az önkormányzatnak semmilyen prekoncepciója, előítélete nem volt egyik jelölttel szemben és mellett sem” - ismételte meg többször is Óbuda oktatással foglalkozó alpolgármestere, Kelemen Viktória azon a május végi fórumon, aminek célja a háborgó szülők megnyugtatása volt. 

Az alpolgármester az Ágoston Művészeti Óvoda vezetői pályázata miatt magyarázkodott. Kivülről nézve valóban furcsa, ami történt. A pályázatot egy olyan elvárás döntötte el, amit elfelejtettek belevenni a kiírásba. 

A III. kerületi Ágoston Művészeti Óvoda három óvodát fog össze, összesen 351 gyerek jár oda. Az intézménynek jó a híre, de az eddigi vezető jelezte, hogy új tanévet már nem vállal, nyugdíjba megy nyáron. Az önkormányzat pályázatot írt ki, a posztra ketten jelentkeztek a márciusi elsejei határidőig. 

  • Imre Napsugár, az Ágosoton óvoda helyettes vezetője, az egyik tagóvoda, a Kastély vezetője. Ennek lesz még jelentősége.
  • Nagy Veronika, aki egy óbudai, de nem az Ágostonhoz tartozó óvodában dolgozik, így külsősként pályázott. 

Az óvodavezetők kinevezésének rendjében bevallom eddig nem voltam nagyon jártas, talán más sem. Úgy néz ki, hogy az önkormányzat pályáztat, a jelentkezők elképzeléseiről pedig véleményt alkothatnak az óvoda pegadógusai, alkalmazottai és a szülők is.

Az április 21-én megtartott értekezleten az intézmény alkalmazottai közül az eddigi helyettest, Imre Napsugárt 84 % támogatta, 16 % elutasította. A külsős Nagy Veronikát 33,3% támogatta, 63,5 % elutasította, volt két érvénytelen szavazat is. 

Csak a nevelők külön is szavaztak. Imre Napsugár helyettes vezető pályázatát 82,8% támogatta, 14,3% elutasította (1 szavazat érvénytelen volt). Nagy Veronika pályázatát 34,3% támogatta, 62,8 %-ban elutasította (és volt egy érvénytelen szavazat). 

A szülők is Imre Napsugár pályázatát támogatták. 

A végeredmény az lett, hogy az alkalmazottak, nevelők és szülők által támogatott Imre Napsugár helyett Óbuda képviselőtestülete Nagy Veronikát szavazta meg. 

Hogy jött ez ki? 

Úgy, hogy ekkor már kb. mindegy volt, mert a kerületi német nemzetiségi önkormányzat régen eldöntötte, hogy ők Nagy Veronikát támogatják. 

A pályázati kiírásban nem szerepelt, hogy be kellene nyújtani német nemzetiségi oktatási programot. A jelentkezők nem is csatoltak ilyet pályázathoz. 

Mégis ez döntötte el a pályázatot. 

Azt tudni kell, hogy az Ágoston Művészeti Óvoda egyik tagóvodájában, a Kastélyban van két nemzetiségi csoport. Az Ágoston összesen 16 csoportjából 2 ilyen van, szeptembertől már csak 1. 

A pályázatok beadása után a kerületi német nemzetiségi önkormányzat vezetője, Neubrandt Istvánné emailt írt a két jelentkezőnek, hogy kihagyták a nemzetiségi programot, és azt utólag küldjék el neki. 

Nagy Veronika eleget tett Neubrandt Istvánné felszólításának, Imre Napsugár azt válaszolta, hogy az oktatási bizottsági meghallgatáson szóban nagyon szívesen ismerteti a nemzetiségi programját. Számára kicsit furcsa lehetett a kérés, nemcsak azért, mert a pályázati kiírásban nem szerepelt ilyen kitétel. De Imre Napsugár éppen azt a tagóvodát vezeti, ahol a nemzetiségi csoportok működnek, az általa kidolgozott program szerint. Joggal feltételezhette, hogy ezt ismeri Neubrandt Istvánné is, hiszen a benyújtott pályázatában is szerepelt a kerületi német nemzetiségi egyesület, mint az óvoda támogatója. A meghallgatáson aztán bemutatta a programot, ami alapján működnek évek óta és válaszolt kérdésekre is. Április 28-án pedig elküldte írásban is (bárki elolvashatja az óvoda honlapján). 

Az óvoda helyettes vezetője itt akkorát hibázott, ami a pályázatába került.

Az önkormányzat által az értetlenkedő szülők lecsitítására összehívott fórumon Neubrandt Istvánné azt mondta, hogy április 9-én összeült a német nemzetiségi önkormányzat (tagok: Neubrandt Istvánné, Neubrandt István és Aradi Istvánné), és eldöntötték, hogy Nagy Veronika pályázatát támogatják, mert ő - igaz, utólag - „nagyon nívós, nagyon szépen kidolgozott programot” küldött, csak azt tudták végigolvasni, ezért egyhangúlag az ő pályázatát támogatták, mert nem volt másik. Arra a felvetésre, hogy miért nem volt elég, ha szóban mondja el Imre Napsugár a Neubrandt Istvánné által jól ismert programot, három válasza a nemzetiségi önkormányzat elnökének: 

  • el kellett volna küldenie írásban
  • a bizottság előtt elhangzott néhány kérdés és válasz nem egy program ismertetése, „miért nem írt le egy négyoldalas bármit?"
  • valóban van már évek óta egy program, amit 2013-ban ráadásul Imre Napsugár dolgozott ki, de „ez a pályázat a jövőről szól”

És ha már így döntött a nemzetiségi önkormányzat, azzal az egész pályázatot is eldöntötte. A kerületi képviselőtestület ugyanis azt állítja, hogy a nemzetiségi önkormányzat határozata őket is megköti a pályázat elbírálásában. 

A szülők felé többször is egy kormányrendeletre hivatkoztak, a 326/2003-asra, annak is a 24. § 3. pontjára. Ebben ugyanis az szerepel, hogy 

„a vezetői megbízáshoz be kell szerezni a helyi nemzetiségi önkormányzat egyetértését, ha a köznevelési intézmény a nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevő intézmény.”

Csakhogy a kerületi önkormányzat állandó hivatkozásában szereplő 24. § így kezdődik:  

„Ha az intézményvezetői feladatok ellátására kiírt pályázat nem vezetett eredményre”. 

Itt viszont erről nem volt szó, a pályázat nem volt eredménytelen. Amikor erre felhívtuk az önkormányzat figyelmét, akkor korrigáltak, és az addigi állandó hivatkozásuk helyett már a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényt, annak is a 81.§ (2) bekezdését vették elő a nemzetiségi önkormányzatok egyetértési jogáról. 

Ebben valóban az szerepel, hogy: 

„A nemzetiségi intézmények vezetőinek megbízására (vezetői megbízás visszavonására) - ha nem az adott nemzetiség önkormányzata gyakorolja a megbízási jogot -, valamint a nemzetiséghez tartozók oktatási önigazgatására is kiterjedő fenntartói döntés meghozatalára csak az adott nemzetiség önkormányzata egyetértésével, egyházi köznevelési intézmény vagy egyházi felsőoktatási intézmény esetében az adott nemzetiség önkormányzata véleményének kikérésével kerülhet sor.”   

De itt is van egy kis probléma. Az Ágostonban a háromból csak egy tagóvodában van nemzetiségi oktatás, az szmsz-ében nevesíti is a Kastélyt. Aminek éppen a nemzetiségi önkormányzat által a pályázatból lényegében kizárt Imre Napsugár a vezetője. Nem egyértelmű, hogy a tagóvoda felett lévő óvoda vezetői posztjához is kell-e a nemzetiségi önkormányzat egyetértési joga. 

A fórumon a szülők nehezen fogadták el, hogy miért erősebb a nemzetiségi önkormányzat véleménye a szülők, nevelők, óvodai alkalmazottak véleményénél, ráadásul egy olyan óvodában, ahol a 16 csoportból csak kettő nemzetiségi. Sőt, a két csoportból szeptemberben már csak egy lesz, az óvoda ugyanis az általa kínált szerény anyagi feltételek mellett nem talált a nyugdíjba menő óvónő helyett megfelelő szakképzettségű pedagógust a feladatra. Ez lehet egyébként a valódi oka annak, hogy a nemzetiségi önkormányzat nem támogatta Imre Napsugárt.

A pályázat győztese, Nagy Veronika ott volt a szülőknek rendezett fórumon. A Neubrandt Istvánné által nagyon nívósnak, nagyon kidolgozottnak ítélt nemzetiségi programjáról annyi derült ki, hogy nagyobb hangsúlyt fektetne a hagyományőrzésre, amiről egyeztetne a kollégákkal és a nemzetiségi önkormányzattal.  

Ami megintcsak kételyeket ébreszt a pályázat győztesével szemben, az a vezetői tapasztalat. Vezetői képzéseken kétségtelenül vett már részt, de az nem nagyon áll össze, hogy jön ki az önkormányzat által említett 7 év gyakorlati vezetői tapasztalat. Nagy Veronika saját maga például hivatkozott arra, hogy úszásoktatásnak ő volt a szakmai irányítója, munkaközösségeket (például környezetvédelmit) vezet és jelenleg Belső Ellenőrzési csoportvezető. 

A fórumon ugyanakkor meglepő módon az önkormányzat visszatámadt. Azon elég könnyedén léptek túl, hogy a pályázati kiírásban nem is szerepelt kötelező elemként a nemzetiségi program, ami miatt végülis elbukta a vezetői posztot a szülők, pedagógusok, alkalmazottak támogatottja. De még azt is megkérdőjelezték, hogy valóban tisztán szerezte-e meg a fent említettek támogatását Imre Napsugár. Az önkormányzat szerint ugyanis a szülők úgy bírálták el a két pályázatot, hogy nem ismerhették meg a külsős Nagy Veronika elképzeléseit, arra ugyanis az óvoda nem adott lehetőséget. (A szülők szerint a pályázat fent volt az önkormányzat honlapján is.) Azt is mondta az alpolgármester, hogy az óvodai belső szavazás után "volt olyan, aki megkereste őket, hogy azért szavazott Napsugárra, mert félt a megtorlástól". Ami kicsit furcsa, mert titkos szavazás volt. 

Arra viszont nem volt válasz, hogy ha ennyi probléma volt a pályázattal, miért nem vonták azt vissza. 

Neubrandt Istvánnét próbáltuk megkérdezni például arról, hogy mi alapján döntöttek az egyik pályázó mellett, lett volna-e lehetőség mindkét pályázatot támogatni, de visszakérdezett, hogy miért foglalkozunk ezzel az üggyel. Aztán arra hivatkozott, hogy elfoglalt, majd írásban kérte a kérdéseket. A válaszokat aztán meglepő módon az óbudai önkormányzattól kaptuk meg, a nemzetiségi önkormányzat nevében is írtak nekünk.

Az önkormányzat végső érve egyébként az volt: csillapodjanak a kedélyek, nem fog változni semmi, minden marad úgy, ahogy eddig, nem is értik, miért gondolja bárki másként. Ami azért vicces egy olyan pályázat után, ahol nem az addigi, kollégái és a szülők által támogatott helyettes váltja az intézmény vezetőjét, hanem egy kivülről jött, komoly vezetői tapasztalat nélküli pályázó. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.