A háromszéki medvék tönkretettek 11 méhkaptárt, megöltek 62 juhot, 6 szarvasmarhát, 2 kecskét, egy disznót és egy lovat

ÁLLAT
2017 június 13., 11:46
comments 97

Több mint negyven juhot öltek meg idén tavasszal a sakálok Nagybacon környékén, a kár 17.600 lejre tehető. Ezt Gheorghe Neagu, a Kovászna megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója nyilatkozta foter.ro-nak. Elsősorban a sakálok, a medvék, a farkasok és a vaddisznók pusztítanak, de a hódok is elszaporodtak.

Neagu szerint a sakálok a Duna-deltából költöztek fel Háromszék környékére, és a legnagyobb károkat májusban okozták, mikor már kihajtották az állatokat a legelőkre. Összesen 44 juhot ragadtak el.

A sakálok mellett a medvék, farkasok és vaddisznók is sok kárt okoztak, a becsült kár összértéke eléri a 143.000 lejt.

Ebből a medvék 56.000 lejnyi kárért felelősek:

  • tönkretettek 11 méhkaptárt,
  • megöltek 62 juhot,
  • 6 szarvasmarhát,
  • 2 kecskét,
  • egy disznót és
  • egy lovat.

Farkas egyetlen juhot pusztított el, a vaddisznók viszont

27,58 hektárnyi kukoricát és burgonyaültetvényt tettek tönkre.

A tényleges kár még ennél is nagyobb lehet, a gazdák ugyanis sok esetben nem is jelentik ezeket be, hiszen a nem védett állat (mint például a vaddisznó) által okozott kárt nem is téríti meg az állam.

Újabban egy másik védett faj, a hódok is egyre több kárt okoznak a környéken, ez ellen pedig a faj védettsége mellett azért is nehéz harcolni, mert a példányok egy részének más területre költöztetése csak a környezetvédelmi minisztérium engedélyével lehetséges. (foter.ro)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.