A rendőrség átadta Horst Mahlert a németeknek

bűnügy
2017 június 13., 08:25
comments 69


Átadta a magyar rendőrség a Sopronban elfogott, 81 éves Horst Mahlert a német hatóságoknak – erősítette meg az MTI értesülését az ORFK. Horst Mahlert délelőtt repülővel szállítják Budapestről Németországba – jelentette a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az MTI tudósítója.

Horst Mahler a kiadatási ügyének tárgyalása előtt a Fővárosi Főügyészség Markó utcai épületében 2017. május 17-én.
photo_camera Horst Mahler a kiadatási ügyének tárgyalása előtt a Fővárosi Főügyészség Markó utcai épületében 2017. május 17-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A Fővárosi Törvényszék múlt kedden döntött a férfi egyszerűsített eljárásban történő átadásáról. Akkor a bíróság emlékeztetett: Horst Mahlert még május 15-én vették őrizetbe a Soproni Rendőr-kapitányságon európai elfogatóparancs alapján. A német férfi ellen azért adtak ki európai elfogatóparancsot, hogy letöltse a holokauszttagadás és más bűncselekmények miatt kiszabott összbüntetéséből fennmaradó részt.

A férfi átadási letartóztatását május 17-én rendelte el a törvényszék. Akkor arról is rendelkezett a bíróság, hogy az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi a német igazságügyi hatóságot, kérve, hogy június 5-ig adjanak pontos tájékoztatást az európai elfogatóparancs teljes szövegéről, arról, hogy Horst Mahler büntetését miért szakították korábban félbe, illetve mennyi időt kell még rács mögött töltenie.

A 81 éves német férfi a Vörös Hadsereg Frakció nevű, híres szélsőbaloldali terrorista csoport egykori alapítója volt, majd szélsőjobboldali lett. Mahlert holokauszttagadás miatt 2009-ben Németországban 10 év börtönre ítélték, de ezt 2015-ben egészségi állapota miatt felfüggesztettre módosították. Idén viszont újra be kellett volna vonulnia a börtönbe, ekkor szökött meg a német hatóságok elől. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.