A rendőrség átadta Horst Mahlert a németeknek

2017 június 13., kedd 8:25
71


Átadta a magyar rendőrség a Sopronban elfogott, 81 éves Horst Mahlert a német hatóságoknak – erősítette meg az MTI értesülését az ORFK. Horst Mahlert délelőtt repülővel szállítják Budapestről Németországba – jelentette a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az MTI tudósítója.

Horst Mahler a kiadatási ügyének tárgyalása előtt a Fővárosi Főügyészség Markó utcai épületében 2017. május 17-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A Fővárosi Törvényszék múlt kedden döntött a férfi egyszerűsített eljárásban történő átadásáról. Akkor a bíróság emlékeztetett: Horst Mahlert még május 15-én vették őrizetbe a Soproni Rendőr-kapitányságon európai elfogatóparancs alapján. A német férfi ellen azért adtak ki európai elfogatóparancsot, hogy letöltse a holokauszttagadás és más bűncselekmények miatt kiszabott összbüntetéséből fennmaradó részt.

A férfi átadási letartóztatását május 17-én rendelte el a törvényszék. Akkor arról is rendelkezett a bíróság, hogy az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi a német igazságügyi hatóságot, kérve, hogy június 5-ig adjanak pontos tájékoztatást az európai elfogatóparancs teljes szövegéről, arról, hogy Horst Mahler büntetését miért szakították korábban félbe, illetve mennyi időt kell még rács mögött töltenie.

A 81 éves német férfi a Vörös Hadsereg Frakció nevű, híres szélsőbaloldali terrorista csoport egykori alapítója volt, majd szélsőjobboldali lett. Mahlert holokauszttagadás miatt 2009-ben Németországban 10 év börtönre ítélték, de ezt 2015-ben egészségi állapota miatt felfüggesztettre módosították. Idén viszont újra be kellett volna vonulnia a börtönbe, ekkor szökött meg a német hatóságok elől. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt