Sopronban fogták el a 81 éves német nácit, aki Orbánt a magyar nép Führerének nevezve politikai menedékjogot kért

bűnügy
2017 május 15., 15:19
comments 80

A Spiegel a müncheni államügyészségre hivatkozva írta meg, hogy politikai menedékjogot kért Orbán Viktortól – illetve ahogy ő fogalmazott, „a magyar nép vezérétől (Führer)” – az ismert, 81 éves német Horst Mahler, aki a pályáját a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció terrorcsoportban kezdte jogi képviselőként, majd holokauszttagadóvá vált.

photo_camera Horst Mahler (b.) és Christian Worch (j.) német neonácik egy 2001-es lipcsei tüntetésen. Fotó: HERDER3/WIKIMEDIA COMMONS CC BY-SA 3.0

Mahler a politikai menedékjogi kérelmében azt írta, hogy „a magyar nép szabadságszeretetébe vetett hitemre alapozva a sorsomat az Ön kormányának kezébe helyezem”.

A lap azt írta, a magyar hatóságok letartóztatták Mahlert, akit 2009-ben Németországban antiszemita propaganda terjesztése miatt 10 év börtönre ítéltek, de rossz egészségi állapota (előrehaladott cukorbetegsége) miatt óvadékért szabadlábra helyeztek. 2016 végén a bíróság mégis a büntetése hátralevő részének letöltésére kötelezte, áprilisban kellett volna börtönbe vonulnia, ehelyett Magyarországra menekült.

photo_camera Horst Mahler 2009. március 11-én várja az ítéletet a potsdami bíróságon Fotó: Michael Urban/ddp/AFP

A rendőrség szűkszavú közleménye szerint a soproni rendőrök hétfőn, 13:45-kor vették őrizetbe a 81 éves Horst Mahlert Sopronban. A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya a hvg.hu-val közölte: a bíróság kedden tűzi ki az ügy tárgyalási napját.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt