Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a bírák nemzetbiztonsági ellenőrzését előíró jogszabályi részeket

Az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesség miatt megsemmisítette a bírák nemzetbiztonsági ellenőrzésére vonatkozó egyes rendelkezéseket kedden kihirdetett nyilvános határozatával.

Az ügyben Darák Péter, a Kúria elnöke fordult az Ab-hez, kérve a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény bírák ellenőrzésére, illetve annak felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezései alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését.

A Kúria elnöke indítványában felvetette, hogy a törvény az országgyűlési képviselőket kiveszi a nemzetbiztonsági ellenőrzés alól, a bírákat viszont nem, továbbá nem állapítható meg pontosan, mely bírákra milyen esetekben vonatkozik az adott szabályozás.

Darák Péter szerint a támadott rendelkezések sértik a bírói függetlenség, a jogállamiság, a jogbiztonság, illetve a hatalommegosztás elvét, ezért alaptörvény-ellenesek.

Az Ab kedden kimondta, hogy a Kúria elnökének indítványa megalapozott. Rámutatott arra, hogy a kifogásolt rendelkezések alapján főszabállyá válhat a bírók megszorítás nélküli nemzetbiztonsági ellenőrzése, holott az alaptörvényből nem következik olyan nemzetbiztonsági érdek, amely ennek szükségességét igazolná.
Az Ab 2018. június 29-ei hatállyal semmisítette meg a kétharmados törvény egyes rendelkezéseit. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.