David Grossman nyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat

irodalom
2017 június 14., 19:11
comments 20

Az izraeli író Egy ló besétál a bárba címmel megjelent, magyarul is olvasható regénye nyerte a legjobb nem angolszász szerző által írt műnek odaítélt Nemzetközi Man Booker-díjat.  

Ez jelenleg talán a legkomolyabb kortárs irodalmi díj a világon, 2005 óta osztják ki, de nem minden évben hirdetnek győztest. 2015-ben Krasznahorkai László nyerte el

photo_camera Fotó: Ray Tang/Anadolu Agency

Grossman regénye egy izraeli kisvárosban játszódik, egy egykori döntése súlya alatt a közönsége előtt összeomló veterán komikus történetét meséli el. 

Az Egy ló besétál a bárba című regényért oda voltak a kritikusok is, a legtöbben Grossman világsikert jelentő 2008-as regényének, a A világ végérének méltó párjának tartották. 

A Jeruzsálemben élő Grossman az utóbbi években halmozza a nemzetközi kitüntetéseket, a mostani díját végül 13 jelölt közül ítélték neki oda. A másik nagy esélyes az idei Nemzetközi Man Booker-díjra a szintén izraeli Amos Oz volt, de esélyesként emlegették még a norvég Dorthe Norst és az elsőkönyves argentin Samanta Schweblint is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.