Legalább egymilliárdos hűtlen kezelés miatt nyomoznak Spéder ügyében

bűnügy
2017 június 14., 10:16
comments 75

Az MSZP-s képviselő Szakács László érdeklődött Polt Péternél egy parlamenti írásbeli kérdésben, hogy hogyan áll a Spéder Zoltán ex-Fidesz-közeli ex-bank- és médiacsoport-tulajdonossal szembeni nyomozás. Már korábban is konzultáltak erről, a mostani válaszban érdekes új információk vannak.

photo_camera Spéder Zoltán és Orbán Viktor a 2014 decemberi takarékgálán.

A nyomozás határideje hamarosan lejár, írja Polt, legutóbb 2017 június 21-ig hosszabbították meg.

Polt szerint három ügyrészt foglal át a nyomozás, ami véletlenül pont a Spéderrel szembeni Fidesz-sajtó- és hatósági hadjárat kezdete után indult, tavaly júniusban:

  1. Saját részvény vásárlás bennfentes információ alapján,
  2. tiltott piacbefolyásolás saját részvényvásárlásnál,
  3. két, egyenként félmilliárd forintnál nagyobb értékű hűtlen kezelés.

Mindhárom ügyrész az FHB Nyrt. tevékenységéhez kapcsolódik. A harmadik lehet a legérdekesebb, Polt szerint ugyanis az FHB Nyt. leányvállalatai a valós értéknél magasabb áron vásároltak más gazdasági társaságokat. Ez a nyomozás valószínűleg részben a Magyar Posta pénzszállító cégéről (JNT Security, később MPT Security)) szól.

Korában még öt ügyről volt szó, köztük az FHB 2012-es, rejtett állami forrásból finanszírozott kötvénykibocsátásáról, Polt viszont erről most nem beszélt. Ez arra utalhat, hogy ebben az ügyben már nem nyomoznak. A jelek szerint ejtették a takarékszövetkezeti integráció idején kötött drága szolgáltatási szerződések ügyét is, amelyek valószínűleg a Dom-P nevű informatikai cégre vonatkoznak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt