Legalább öt szálon nyomoznak Spéder Zoltán ügyeiben

bűnügy
2016 október 17., 03:51
comments 147
  • Spéder Zoltán és egykori érdekeltségei ellen több ügyben is nyomoz a rendőrség.
  • A nyomozások egy része már februárban elkezdődött, de van ami csak június óta megy.
  • Hűtlen kezelés és csalás miatt indították az eljárásokat.
  • A házkutatásoknál lefoglalt dokumentumok között eddig nem találtak Orbán Viktorról készült hangfelvételt.

Spéder Zoltánt az Orbán-kormány 2013-tól fantasztikus lehetőségekhez juttatta, de mostanra mindent kicsavartak a kezéből. Spéder pénteken vált meg legfontosabb érdekeltségétől, az FHB-től, és lemondott a bank vezetéséről is.

Pedig nyárig úgy nézett ki, hogy az FHB-t teljesen összekötheti a takarékszövetkezetekkel, továbbá megkerülhetetlen befolyást kap a Magyar Postában, és még az állami közműholdingtól is remélhetett nagyon fontos üzleteket. Óriási, állami segítséggel épülő pénzügyi monstrum készült az irányításával. Azóta ennek a történetnek vége van.

photo_camera Spéder Zoltán pénteken kiszállt az FHB-ből.

Amikor júniusban Spédert a kormány által irányított sajtó látványosan alázni kezdte, akkor többek között azt is közölték, hogy a rendőrség is vizsgálódik körülötte. Különböző irodáiban és az otthonában is házkutatást tartottak. Eltűnt az autója is, és csak jóval később derült ki, hogy azt is a rendőrség vitte el, valószínűleg azért, hogy azt is átkutassák.

Aztán a nyomozásokról szóló hírek egyszeriben eltűntek. Még az sem derült ki, hogy ki tett feljelentést, hiszen előbb megjelent, hogy az MNB volt a feljelentő, de a jegybank később ezt cáfolta.

Polt Péter összeszedte az ügyeket

Szakács László szocialista képviselő még szeptember végén írásban megkérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy milyen nyomozások folynak, és mostanra a parlament honlapján olvasható a legfőbb ügyész válasza. Ebből kiderül, hogy legalább öt szálon most is tart még a nyomozás, és az is, hogy magánszemély volt a feljelentő.

A posta elfoglalása az egyik ügy

Az egyik nyomozás azt tárja fel, hogy történhetett e törvénytelenség, amikor az FHB Jelzálogbank bevásárolt a Magyar Postába.

A sajátos üzletnek az lett a vége, hogy a Spéder Zoltán által irányított társaságok 50 millió forintért vétójogot szereztek a 14 milliárd forint értékű Magyar Posta irányításában. Az egészen elképesztő lehetőséghez Spéder több lépcsőben, 2013 ősze és 2014 tavasza között jutott hozzá.

Németh Lászlóné és Spéder Zoltán a tavaly év végi takarékgálán.
photo_camera Németh Lászlóné és Spéder Zoltán a 2013-as takarékgálán. Némethné előbb miniszterként, majd államtitkárként egyengette Spéder és az FHB erősödését. (fotó: kormány.hu)

Polt válaszából most kiderült, hogy ebben az ügyben 2015-ben már vizsgálódtak, de tavaly augusztusban azzal zárták le a nyomozást, hogy nem találtak bűncselekményt.

Azóta viszont egy magánszemély újabb részleteket közölt a rendőrséggel az ügyben, így az ügyet újra megnyitották.

Ez is több lépcsőben történt. Idén januárban előbb feljelentés-kiegészítést rendeltek el, és a bekért adatokat már elegendőnek találta a rendőrség ahhoz, hogy megindítsák újra a nyomozást. Ez 2016 február 10-én történt, vagyis már hónapokkal azelőtt, hogy megindult volna a nyílt kormányzati leszámolás Spéder Zoltánnal szemben. A nyomozást a mostani állás szerint 2017. január 11-ig kell befejezni.

Vannak más ügyek is

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nem csak a posta részvényei ügyében nyomoz.

Nyomoznak az FHB rejtélyes kötvénykibocsájtása ügyében is. Ez minden bizonnyal arról a 2012-es kötvényről szól, ami akkor az FHB-t megmentette az összeomlástól, de a mai napig nem lehet tudni, hogy ki fizetett érte. Sok jel arra utal, hogy a kötvény az államhoz került, és így felmerülhet az EU-s jogot sértő tiltott állami támogatás lehetősége is. Pletykák szerint a kötvényt már rég vissza kellett volna vásárolnia az FHB-nek, ám ez csak idén júniusban történt meg.

photo_camera Spéder Zoltán egy 2013-as Figyelő címlapján.

Nyomoznak a Magyar Posta egyes érdekeltségeinek eladása ügyében is. Ez minden bizonnyal a posta pénzszállító vállalatának átjátszásáról szól. A 2015-ös üzletnek köszönhetően az FHB Jelzálogbank és az akkor még szintén Spéder befolyása alatt lévő Takarékbank verseny nélkül vehették meg a JNT Security felét (a céget azóta MPT Securityra nevezték át). A privatizáció legtöbb elemét titkosították, de annyi így is látszik, hogy a csak 10%-ban tulajdonos FHB kapta a jogot a cég vezetőjének kinevezésére, és piaci pletykák szerint az egész arra volt jó, hogy a közpénzből felépített cég az FHB és a takarékok pénzét is szállítsa, miközben a postai megrendelésekből származó haszon is hozzájuk fusson be.

Nyomoznak a takarékszövetkezeti rendszer integrációjakor kötött egyes szolgáltatási szerződések után is. Ez minden bizonnyal a Dom-P nevű céggel kötött szerződésről is szólhat. A Dom-P-t bízták meg a takarékok új informatikai rendszerének felépítésével, és eredetileg ez a cég is az FHB-hez, illetve Spéder Zoltánhoz kötődött. A cégben szeptember végén viszont már Mészáros Lőrinc köre jelent meg.

Ezekben az ügyekben a nyomozást különösen jelentős kárt okozó csalás miatt rendelték el, de a menet közben felmerült adatok miatt ezt kiegészítették különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és tőkebefektetési csalással is.

Van még itt valami

Polt Péter arról is beszámol, hogy a fenti ügyeket egyben kezelik, de van még egy nyomozás, amit a rendőrség egy másik részlege, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya végez. Ők Spéder Zoltán olyan érdekeltségei ellen nyomoznak, amelyeknek nincs közük az FHB-hez.

Spéder Zoltán és Orbán Viktor.
photo_camera Spéder Zoltán és Orbán Viktor. Régen még jól kijöttek.

Itt nem sejtjük, hogy miről lehet szó, de az kiderül, hogy ez a nyomozás idén június 21-én indult csak, vagyis már a Spéder elleni kormányzati sajtóhadjárat után. A feljelentő ebben az esetben több magánszemély volt. Ezt a nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt rendelték el.

Hangfelvételeket eddig nem vizsgáltak

Polt arról is beszámol, hogy a nyomozók több házkutatást is tartottak már, és tanúkat is kihallgattak.

Szakács képviselő külön rákérdezett, hogy a rendőrök találkoztak-e olyan hangfelvételekkel, amelyeken Spéder Zoltán politikusokkal beszélget.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Spéder Zoltán, az Indexet kiadó CEMP elnöke mosolyog egymásra a Portfolio gazdasági konferenciáján a budapesti Sofitel hotelben 2015. október 1-jén.
photo_camera Spéder Zoltán és Lázár János egy konferencián, tavaly októberben. A miniszter még júniusban is barátjának nevezte a bankárt. Fotó: MTI / Soós Lajos

A Spéder elleni látványos sajtóhadjárat akkoriban maradt abba, amikor a Magyar Nemzetben megjelent, hogy Spéder felvette Rogán Antallal és Orbán Viktorral folytatott beszélgetéseit, és ezeket a házkutatáskor a rendőrök meg is találták. Több politikus és pénzügyi szakember is úgy tartja, hogy e felvételek létezésének kiszivárogtatásával érte el Spéder Zoltán, hogy az ellene indított kampány legalább a nyilvánosság előtt elhalkuljon. Ugyanakkor a felvételek létezéséről nem lehet semmi biztosat sem tudni.

Polt most azt válaszolta Szakácsnak, hogy a nyomozók a felvételekkel eddig még nem találkoztak:

"A házkutatások során lefoglalt adathordozók eddigi vizsgálata során azokon nem volt olyan hang- vagy képfelvétel fellelhető, amely politikusok üggyel kapcsolatos vagy egyéb más témájú beszélgetését tartalmazná."

Már csak az Index van a nevén

Spéder Zoltán augusztus vége óta megvált ingatlanos, informatikai és pénzügyi érdekeltségeitől is. Papíron már csak a sajtója maradt meg, a többek között az Index.hu-t is kiadó CEMP révén.

Sok politikus szerint valójában már ez sem az övé. Többen pedig úgy vélik, hogy ha esetleg mégis az övé maradt volna, akkor ezekkel a nyomozásokkal eléggé tudják Orbán Viktorék tovább nyomasztani ahhoz, hogy mielőbb szabaduljon meg tőle.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.