Margaret Atwood szolgálólányai tiltakoztak az ohiói abortusztörvény ellen

2017 június 14., szerda 3:40
386

Látványos eszközhöz nyúltak az abortusztörvény szigorítása ellen tiltakozó aktivisták Ohióban:

a tavasz egyik legnagyobbat szóló sorozatának, a Handmaid's tale-nek (A szolgálólány meséje) jellegzetes jelmezeit vették fel.

A törvényjavaslat az abortusz olyan módját tiltaná meg, amit a terhesség második harmadában szoktak alkalmazni. A javaslatot benyújtó republikánusok szerint a módszer embertelen és brutális. A törvény csak abban az esetben tenne kivételt, ha az anya élete veszélyben van. 

Az ellenzők szerint viszont a törvény alkotmányellenes, és egy gyakori, biztonságos módszert tiltanának be ezzel. A tiltakozók csendben ültek a szolgálólány-ruhában.

Margaret Atwood kanadai írónő regényéből, a Handmaid's tale-ből idén készült tévésorozat. "A nem túl távoli jövőben az Egyesült Államok észak-keleti részén vallási fundamentalisták veszik át a hatalmat, és brutális diktatúrát építenek ki. Miután a népesség jelentős része terméketlen, ezért a gyerekszülésre képes fiatal nők közül sok rabszolgasorba kerül. Ők a „Handmaidek”, akiket a diktatúra irányítói rendszeresen rituálisan megerőszakolnak, és gyakorlatilag az egyetlen funkciójuk az életben, hogy gyereket szüljenek az uralkodó osztály számára" - itt írtunk róla.

A regény motívumai már korábban is megjelentek tiltakozásokon - "Make Margaret Atwood fiction again", vagyis, "Legyen Margaret Atwood megint fikció", írták több transzparensre az év elején tartott nagy nőtüntetéseken. Ez mostanra már a sorozat látványos vizuális világával is kiegészül. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt