Meghalt a férfi, aki meglőtt egy republikánus politikust Virginiában

2017 június 14., szerda 16:30

Belehalt sérüléseibe az a férfi, aki megsebesítette Steve Scalise amerikai képviselőt Virginia államban szerdán. Ezt Donald Trump elnök jelentette be a Fehért Házban.

A lövöldözés egy republikánus kongresszusi csoport reggeli baseball-edzésén zajlott le Alexandria városban, Washington közelében. Egy férfi puskával adott le lövéseket a sportoló képviselőkre, az edzésen jelen levő biztonsági őrök viszonozták a tüzet. A rendőrség őrizetbe vette a lövöldözőt. A legfrissebb jelentések szerint a lövöldözésben Scalise képviselő mellett még négy embert ért lövés, két rendőrt, és kongresszusi politikusok mellett dolgozó két munkatársat. 

Szerda esti hírek szerint válságosra fordult Scalise állapota - jelentette a CBS televízió. Az 51 éves louisianai republikánus politikust a csípőjén érte a lövés, és egy washingtoni kórházban megoperálták. A CBS televíziónak a kórházra hivatkozó legfrissebb információi szerint műtét közben komplikációk léptek fel és a politikus állapota válságos. 

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Az alexandriai rendőrség közlése szerint a lövöldöző férfi James T. Hodgkinson, az Illinois szövetségi államban lévő Belleville lakója volt. 2006-ban testi sértés és egy gépkocsi megrongálása miatt vádat emeltek ellene, de aztán a vádat ejtették.

A támadó a sajtóértesülések szerint a 66 éves James Hodgkinson volt. Közösségi oldalakon megjelent posztjai alapján heves Trump-ellenes kirohanásai voltak és korábban önkénteskedett Bernie Sanders kampányában. A hír megjelenése után Sanders közleményben reagált, undort keltőnek és megvetendő cselekedetnek nevezve a támadást, és leszögezte, hogy az erőszak bármilyen formája elfogadhatatlan. 

Beszédében Donald Trump is egységre és összefogásra szólította fel az országot.     Hangsúlyozta, hogy bár lehetnek nézetkülönbségek, de "ilyen időkben emlékeztetni kell arra, hogy mindenki aki nemzetünk fővárosában szolgál, mindenekelőtt hazaszeretetének köszönhetően van itt". "Abban mindannyian egyetérthetünk, áldjuk azt, hogy amerikaiak vagyunk". (BBC, MTI)