Minden eddiginél keményebben kiállt az USA a magyar civilek mellett

2017 június 14., szerda 16:37
358

Közleményt jelentetett meg az amerikai nagykövetség a honlapján a kedden a Fidesz által elfogadott, a civil szervezetek megbélyegzésére alkalmas törvény miatt. 

Mint írják, „az Egyesült Államokat aggodalommal tölti el, hogy a magyar parlament elfogadott egy olyan jogszabályt, amely méltánytalanul sújtja a magyar civil szervezetek egy célzott csoportját, akik közül sokan a korrupció elleni harcot, valamint az emberi jogok és a polgári szabadságjogok védelmét tekintik fő feladatuknak. 

 Ez az új törvény megbélyegez helyi szervezeteket — különösen azon kormányzati kommunikáció kontextusában, mely a külföldről támogatást kapó civil szervezeteket úgy ábrázolja, mint amelyek a társadalom érdeke ellenében tevékenykednek –, és elrettentő hatással lesz a magyarok önszerveződésére és azon képességére, hogy aggodalmaikat demokratikus úton hozzák a kormány tudomására. 

Amennyiben életbe lép, a törvény visszalépést fog eredményezni a NATO, az EU és az EBESZ által képviselt egyesülési jog és szólásszabadság érvényesülése tekintetében, valamint a civil szervezetek támogatása iránti közös elkötelezettségünkben. Azon állítások, melyek szerint ez a jogszabály az Egyesült Államokban létező Idegen Ügynökök Bejegyzéséről szóló Törvényen (FARA) alapul, nem valósak.”

A Fidesz képviselői számos alkalommal hangoztatták, hogy hasonló törvény van hatályban az Egyesült Államokban is, de nem véletlen, hogy az amerikai nagykövetség is kikéri ezt magának: a FARA nevű törvény a kifejezetten a külföldi érdekek mentén politikai propagandát kifejtő szervezetek regisztrációját követeli meg, nem általában a civil szervezeteket és alapítványokat veszi célba, hanem kifejezetten a politikusokat befolyásolni igyekvőket. Erről részletesebben itt írtunk


Azt egyébként elég pontosan lehetett tudni előre is, hogy az Egyesült Államok nem fogja jó néven venni a civil törvény elfogadását, ennek okairól már április elején beszámoltunk


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt