Hatalmas vita robbant ki arról, hogy Putyin oldalára áll-e azzal a Scooter, ha fellép a Krím-félszigeten

Minden eddiginél jobban megosztotta a német technórajongókat a hír, hogy tervek szerint augusztus elején a Scooter is fellép a szevasztopoli ZB fesztiválon. Sokaknak azért van rossz érzésük, mert a Krím-félszigetet 2014 óta az orosz hadsereg tartja megszállva, ami a nyugati országok szerint teljesen jogszerűtlen. Ez pedig olyan, mintha a fellépéssel legitimálnák Putyin területszerzését. Az Európai Unió pont a Krím megszállása miatt vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben. 

H.P. Baxxter, az együttes frontembere nem látja ilyen sötéten a helyzetet, szerinte csak egy egyszerű zenei fesztiválról van szó, ahol ugyanúgy a rajongóiknak játszanak, mint bárhol máshol. Nem is sejtették, hogy ezzel egy politikai konfliktusba sétálnak bele. H.P. Baxxter szerint a Scooter zenéje teljesen politikamentes, és egyébként is 1995 óta járnak Oroszországba és Ukrajnába fellépni, ahol a rajongók nagyon örülnek nekik.

Ugyanakkor a Társaság a fenyegetett népekért szóvivője szerint minden fellépés, amit a Krímben tartanak, politikai szempontból nagyon kényes. Még akkor is, ha a zenészek távol tartják magukat a politikától, mert azt a látszatot kelti, mintha minden rendben lenne. 

A technóbotrányban megszólalt a német Zöldek egyik európai parlamenti képviselője is, aki szerint a Scooter tagjainak tudniuk kellene, hogy a Krímről művészeket és polgárjogi aktivistákat vittek szibériai táborokba. Rebecca Harms szerint az együttes a fellépéssel Putyin oldalára áll.

Ráadásul a fellépés miatt akár ki is tilthatják az együttes tagjait Ukrajnából. Korábban így járt Fred Durst is. A Scooter terveire már a németországi ukrán nagykövet is reagált: Andrej Melnyk hidegzuhanyt emlegetett H.P. Baxxternek és a Scooternek a fellépés miatt. (Süddeutsche Zeitung)