Nagy sörgyárat vettek Matolcsy rokonai

2017 június 16., péntek 16:36
137

Szemerey Zoltán és Szemerey Tamás – Matolcsy György elsőfokú unokatestvérei – megszerezték a Pécsi Sörfőzde Zrt. 99 százalékos tulajdonrészét befektetési cégeiken keresztül, derült ki a lapunkhoz eljuttatott közleményükből.

A pécsi sörgyár eddig az osztrák Ottakringer tulajdonában állt, ismertebb márkái: Szalon, Ottakringer, Paulaner, Radler. A cég ugyan jelentős forgalmat bonyolított az utóbbi években – 2016-ban 6,5 milliárd forint forint volt árbevétel –, de a cég szenvedett: az utóbbi években átlagosan félmilliárd forint veszteséget értek el.

A Szemerey-testvérek cégei, a Bankonzult Kft. és a MAVA Befektetési Kft. arról írnak, újrapozicionálnák a céget: "meg kívánnak jelenni új innovatív termékekkel is. Ezek közül a legjelentősebbek az új gyártási technológiára alapuló gluténmentes-, valamint a tönköly-, és a búzasörök lesznek, kihasználva azokat a szinergiákat, amit az új tulajdonosok hazai bit-növénytermesztésben betöltött piacvezető pozíciója nyújt", áll a közleményben. Vételárról nem tájékoztatnak.

Nem ez az első sörös befektetés a Matolcsy család környékén, a HVG korábban arról írt, hogy a Hübris Projekt Kft.-nek Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám adja bérbe azt a balatonakarattyai ingatlant, ahol a cég mikrosörfőzdét működtet. Igaz, a cégben közvetlenül nincs benne Matolcsy Ádám, aki egyébként nagybátyja, Szemerey Tamás egyik bankja, a Növekedési Hitel Bank jóvoltából lett bútorgyár-tulajdonos másfél éve, az NHB a Matolcsy György által indított növekedési hitelprogramos jegybanki hitelből finanszírozta a vállalkozást. Szemerey a közelmúltban megvette az egyik legnagyobb magyar bank, az MKB húsz százalékát is; tulajdonostárai a nem sokkal korábban még teljesen vagyontalan Balog Ádám (tíz százalék), tovább az a rejtélyes személy, akit a Mészáros Lőrinchez kötődő titokzatos magántőke alap képvisel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt