A nemrég még Corbnyt gyalázó brit bulvárlapok is May ellen fordultak

külföld
2017 június 17., 09:57
comments 84

Elég felületesen végigpörgetni csak a brit sajtót, hogy érezni lehessen, Theresa May körül nagyon fogy a politikai levegő. May eleve rossz hónapot zárt, a történelmi győzelmet ígérő előrehozott választásokból végül kínos győzelem lett, aminek a végén oda is lett a többségük a parlamentben, és az észak-ír unionistákkal összefogva kénytelenek megpróbálni a konzervatívok kormányozni, de a párton belül is sokan háboronak ellene. 

De ennél is nagyobbat ártott May megítélésének a Grenfell toronyházban pusztító tűz, illetve ahogy az esetet miniszterelnökként kezelte. Amikor May először kereste fel a katasztrófa helyszínét, a BBC jelentése szerint nem találkozott a túlélőkkel, stábja biztonsági okokra hivatkozott. 

link Forrás
link Forrás

Nem így tett viszont sem Jeremy Corbyn, sem Erzsébet királynő, akik mind meglátogatták a túlélőket, tovább mélyítve ezzel May PR-katasztrófáját. A helyzetet jól jelzi, hogy az amúgy a konzervatívok felé húzó gigantikus bulvárbirodalom is óriási erőkkel rontott rá. Olyan szalagcímek pörögnek most ezekben a lapokban, amik pár hete még csak Corbynnak jártak:

link Forrás

May helyzetén az is sokat rontott, hogy a brit közmédiában nagyon keményen nekiestek, a BBC NewsNight című műsorában hét percen át záporoztak rá a kemény kérdések, elsősorban a katasztrófa nem megfelelő kezelése miatt, May pedig a sajtó elemzése szerint egyáltalán nem keltette egy kompetens miniszterelnök benyomását, de emellett az emberi arcát sem tudta megmutatni. 

link Forrás

A Grenfell Tower esetében ráadásul rengeteg minden összpontosul, amivel ellenfeleik régóta vádolták a tory kormányokat: a válságos londoni lakhatási helyzet, a legszegényebb lakosok rossz életkörülményei, a megszorítások, a helyi önkormányzatoktól történt forráselvonások, a lakhatási szabályozások akadályozása. Ráadásul a toronyház nem messze fekszik London néhány legmenőbb villájától, melyek közül számos üresen áll, miután külföldi oligarchák befektetési vagy pénzmosási céllal felvásárolták azokat. 

Pénteken May végül találkozott az áldozatok egy csoportjával és túlélőket is meglátogatott a kórházban. De a tűz után több mint 48 órával történt látogatásai sem sültek el jól, ahogy távozott a St Clement's templomból, dühös tömeg várta, akik a 'Gyáva' és a 'Szégyeld magad' kiáltásokkal fogadták. 

Így néz ki egy miniszterelnök, aki kézben tartja a dolgokat? Ez a 17 másodperc összefoglalja May egész hetét, írta ki Twitterre pénteken Chris Ship, az ITV újságírója:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.