„Amerikában meg verik a négereket!” – válaszolta a kubai kormány Trump bejelentésére

külföld
2017 június 18., 05:32
comments 124

Donald Trump amerikai elnök pénteken a floridai Miami kubaiak lakta városrészében jelentette be, hogy azonnali hatállyal törli Obama Kubával kötött megállapodás egyes részeit, mert azokat szörnyűnek és elhibázottnak tartja. Trump meg akarja tiltani, hogy az amerikai cégek a kubai hadsereg és a titkosszolgálat által irányított vállalkozásokkal üzleteljenek, mert ezzel az emberi jogokat sárba tipró, elnyomó kommunista rezsimet támogatnák.

Obama korábban azért engedélyezte ezt, mert Kubában a legtöbb fontos iparág, így a turizmus is, formálisan a hadsereg irányítása alatt áll, így minden amerikai-kubai turisztikai együttműködés csak rajtuk keresztül lehetséges.

Trump ugyanakkor az egyezmény többi részét nem mondja fel, megmarad az amerikai nagykövetség Havannában, és a két ország közötti repülőjáratok is, ráadásul továbbra is vihetnek magukkal az amerikai turisták kubai árukat hazafelé.

A kubai kormánynak azonban így sem tetszik a dolog, egyrészt azért, mert Trump emberi jogi jogsértésekkel vádolta őket, másrészt pedig az intézkedés miatt várhatóan tényleg komoly bevételektől esik el a kubai turizmus.

A havannai kormány hosszú közleményben válaszolt Trump bejelentésére. Azt írták, hogy az USA nincs abban a pozícióban, hogy emberi jogok terén kioktathassa a kubai kormányt, hiszen az Egyesült Államok

  • dróntámadásokat hajt végre, amerikai és külföldi állampolgárok ellen,
  • idegen állampolgárokat tart fogja jogellenesen Guantanamóban,
  • nem tud fellépni a feketék elleni rendőri erőszak ellen,
  • nem tud fellépni a nemek közti fizetési egyenlőtlenségekkel szemben,
  • felelőtlenül felmondta a párizsi klímaegyezményt,
  • falat építene a mexikói határon,
  • képtelen integrálni a bevándorlókat,
  • hagyja, hogy a bevándorlók a társadalom perifériájára kerüljenek,
  • olyan egészségbiztosítási törvényt akar elfogadni, ami alapján becslések szerint 23 millió ember maradna biztosítás nélkül,
  • és amúgy is sok a gyilkosság az országban.

Ezek miatt a kubai kormány kettős mérce alkalmazásával vádolja Trumpot. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.