Theresa May szerint nem volt elegendő a támogatás, amit a nyugat-londoni tűzvész áldozatai kaptak

külföld
2017 június 18., 05:03
comments 49

Theresa May brit miniszterelnök szombaton délután meglátogatta a kedd éjjeli nyugat-londoni tűzvész túlélőit, és beszélt is a Grenfell Tower tragédiájáról. Azt mondta, a tűzoltók és a mentők reagálása egészen hősies volt, azonban

a támogatás, amit az áldozatok hozzátartozóinak és a túlélőknek nyújtottak, nem volt elegendő.

May nem mondta ki nyíltan, hogy ő és a kormánya nem nyújtott elegendő támogatást, de a brit közvélemény jelentős része így értelmezte a miniszterelnök szavait. Mayt a tűzvész után rengetegen kritizálták, amiért nem szólalt meg érdemben a tragédiával kapcsolatban, és a túlélőket is csak szombaton látogatta meg. A miniszterelnökkel szemben a királynő már a tragédia napján közleményt adott ki, és fel is kereste a túlélőket.

A Grenfell Tower oltása.
photo_camera A Grenfell Tower oltása. Fotó: NATALIE OXFORD/AFP

Maynek persze politikai szempontból nem is jöhetett volna rosszabbkor a tűzvész: éppen tárgyal az észak-ír Democratic Unionist Partyval (DUP) arról, hogy a párt hogyan tudja támogatni majd May kormányát. Ha a megbeszélések sikertelenül zárulnak, May nem fog tudni kormányt alakítani, és új választásokat kell kiírni.

A miniszterelnöktől még a korábbi támogatói közül is sokan elfordultak, hiszen két hónapja biztos konzervatív győzelem tudatában írt ki választásokat, azonban a pártja végül elvesztette a parlamenti többségét. Ezen kívül az sem tetszett az embereknek, hogy a kormányzás érdekében May hajlandó szövetségre lépni a DUP-vel, amiben vannak kifejezetten homofób politikusok is, ráadásul a párt az észak-ír konfliktusban nyíltan támogatott félkatonai szervezeteteket, és ezek a kapcsolatok a mai napig élnek.

photo_camera Fotó: JONATHAN KELLY/AFP

A tűzvész után többen tüntettek is a brit miniszterelnöki rezidencia előtt, több szolidaritást és hatékonyabb intézkedéseket követelve Maytől. A helyzetet csak rontotta, hogy pénteken a miniszterelnök nem állt meg a sajtó kérdéseire válaszolni egy nyilvános esemény után, hanem csak sietve beült az autójába és elviharzott.

Szombaton mindezeket próbálta jóvátenni. Bejelentette, hogy a kormány létrehoz egy 5 millió fontos pénzalapot, amiből a tűzvész túlélői ruhákat és használati cikkeket tudnak majd venni, hiszen a többség egyetlen váltás ruhával menekült el az égő toronyházból. May azt mondta, ha a pénz elfogy, akkor újabb forrásokat biztosítanak majd.

Közben a választáson megerősödő Munkáspárt folyamatosan támadja a kormányt a Grenfell-tűzzel kapcsolatban is. Jeremy Corbyn pártelnök felszólította a kormányt, hogy állja a halottak temetési költségeit, és finanszírozza azoknak az utazását, akik el akarnak menni a temetésekre.

A tűzvésznek egyelőre 28 halálos áldozata van, de további 58 embert eltűntként tartanak nyilván.

A rendőrség kérte azokat, akik megmenekültek a tűzből, de még nem jelentkeztek a hatóságoknál, hogy jelentkezzenek, és megpróbálják összeállítani azoknak a listáját, akik nem lakói a toronyháznak, de a tűz idején ott tartózkodhattak. A londoni rendőrség szerint pont emiatt lehetséges nemcsak a halálos áldozatok számának növekedése, de az is, hogy a 28 és az 58 emberen kívül még azonosítanak további áldozatokat.

A hatóságok egyelőre a tűz okát is vizsgálják, a vizsgálat végén pedig készek lesznek akár vádat is emelni, amennyiben ez szükséges.

Rengetegen kérték a kormányt arra is, hogy tiltsa meg hatósági eszközökkel a Grefellhez hasonló toronyházak építésekor a gyúlékony anyagok használatát, sokan ugyanis úgy látják, a tűzvész azért lehetett ennyire pusztító, mert a Grenfell Tower olcsóbb, rosszabb minőségű anyagokból épült. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.