A portugál erdőtűz csapdájába ejtett 12 embert, akik egy víztartályba bújva maradtak életben

2017 június 19., hétfő 13:32
15

A francia kormány hétfőn bejelentette, hogy egy francia állampolgár is meghalt a szombat óta Portugália középső részén tomboló heves erdőtűzben, ami eddig összesen 62 ember életét követelte.

„Egy honfitársunk életét vesztette az erdőtüzekben. A válságkezelési és a párizsi támogatóközpont, illetve a lisszaboni nagykövetségünk” összes alkalmazottját mozgósítottuk, „hogy támogatást nyújtsanak az áldozat hozzátartozóinak. Együttérzünk Portugáliával, és három francia Canadair repülőgéppel támogatjuk az oltási munkálatokat” – közölte az egyik francia külügyi szóvivő.

Constanca Urbano de Sousa portugál közigazgatási miniszter viszont azt mondta: hivatalosan még nincs rá bizonyíték, hogy az áldozatok között külföldi állampolgár is lett volna. Elmondta, hogy a hatóságok egyelőre 24 személyt azonosítottak a 62 halálos áldozat közül. A helyszínelők most is dolgoznak, az áldozatok maradványait a közép-portugáliai Coimbra városába szállították a további szükséges vizsgálatok elvégzéséhez.

A szombat óta tartó tűzvésznek a halálos áldozatok mellett 62 sérültje is van, közülük kettőnek válságos az állapota. A tűz a Lisszabontól 200 km-re északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.

12 ember (köztük egy 81 éves férfi és egy 95 éves mozgássérült asszony) egy víztartályba bújva, abban több mint 6 órát eltöltve élte túl az erdőtűz tombolását, miután a falujuk kelepcébe került.

Egyikőjük azt mondta, a szél olyan erős volt, hogy letépte a háztetőket, „olyan volt, mint egy horrorfilmben”.

Fotó: Patricia de Melo Moreira/AFP

A lángok megfékezésében kb. 2000 tűzoltó és katona vesz részt, elsősorban a közép-portugáliai, a katasztrófában leginkább érintett Leiria, Castelo Branco és Coimbra kerületeiben. A sok települést fenyegető tüzet a rendőrség szerint egy villám okozhatta, ami szombaton belecsapott egy fába. A lángok nagy erővel és „megmagyarázhatatlan” sebességgel terjedtek – mondta korábban a belügyminisztérium szóvivője.

A több tucat halálos áldozatot követelő katasztrófa miatt a lisszaboni vezetés vasárnap 3 napos nemzeti gyászt hirdetett Portugáliában. A tűz „helyrehozhatatlan emberáldozatot követelt” – indokolta a keddig tartó nemzeti gyász kihirdetését a kormány. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt