Az elmúlt évek legjobb rajzfilmei ezen a héten láthatóak Kecskeméten

Tbg
fesztivál
2017 június 19., 15:43

Szerdától egészen vasárnapig ismét Kecskemét lesz Magyarország legmenőbb városa, hiszen indul a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), a magyar animációs filmek legnagyobb mustrája.

photo_camera A KAFF idei logója, a kecskefej állandó Fotó: Dudás Gábor

Ami az elmúlt két évben készült, legyen szó kis- vagy nagyfilmről, vagy sorozatról, és jól is sikerült, az most néhány napon át látható lesz, ráadásul nagy formátumban, mozivásznon.

És persze nemcsak a magyar animáció legjobbjait lehet majd megnézni, hanem az elmúlt két év, nagyot futott, külföldi produkcióiból is lesznek válogatások, kisfilmes blokkok, nagyfilmes esték.

Olyan ez, mintha a világ legjobb zenekarainak bestof válogatásaiból készült mixekből készülne egy szupermix.

A 444 idén is kiemelt figyelmet fordít a fesztiválra (2015-ös cikkünk, 2013-as cikkünk), leginkább azért, mert a filmesek mellett, az animációsok is elég nagyot mentek az utóbbi években, a fiatalok sorra nyerik a nemzetközileg is jelentősebb díjakat, több új rajzfilmsorozat is beindult – szóval egészen úgy néz ki, hogy nemcsak volt, de lesz is a magyar animációnak újabb szép száz éve.

A KAFF-on ráadásul nemcsak a filmőrültek, de a családostul filmet nézők is találnak jó programokat (Retrók: Vuk 1., Háry János, újdonság: Lengemesék, Fantomfiú, A kis herceg, Életem cukkiniként, Ethel és Ernest). Szabadtéri, esti vetítések is vannak, a vetítések ingyenesek, Kecskemét óriási és gyönyörű, részben autómentes belvárosa pedig tökéletes környezetet biztosít a későesti mozizásoknak.

Ajánlatunk

Minden évben feltűnik egy-két újabb évfolyam a legfiatalabb animációs alkotókból, őket a Diákfilmek szekcióban érdemes keresni, hiszen általában a képzés során elkészült vizsgafilmjeiket találja érdemesnek az előzsűri a szemlézésre. Ezek a szekciók tehát az igazi zsákbamacskák, de a jövő nagy, de még felfedezetlen géniuszait itt lehet megtalálni.

A rövidfilmes blokkban találkoznak az érett alkotók, tulajdonképpen a magyar rajzfilm öregjei, nagyjai és fiataljai.

link Forrás

Az utóbbi években a legnagyobb érdeklődést a Moholy egyetemen végzett csajok váltották ki. Nemcsak a látványvilágban hoztak valami újszerűt, hanem témáikban is, hiszen ennyire erősen a magyar mozgóképben talán még nem érvényesült a női szempont legyen szó a magányról, a szerelemről, a szexről, a testiségről vagy a férfiakról.  

A Symphony No. 42 után Bucsi Réka a LOVE c. rövidfilmjével hódította meg a világot, és mivel egyelőre a film még fesztiválozik, legközelebb csak itt lehet megnézni, és érdemes is: elementáris 15 perc a szerelemről a hetvenes évek sci-fi esztétikájával, lenyűgöző. Ebbe a sorba illeszkedik a többi pinás anim (két éve is sok pina volt, idén még több lesz!) is: a Superbia, a Kötelék, a Vulkánsziget, és a Nyalintás nesze is - ezek a rövidek az elmúlt két évben több külföldi fesztivál vendégei is voltak. De lesznek fiúk is, nem kell aggódni (pl. Kopasz Milán: Beyond, Tóth Roland: Istók), és érdekesnek tűnik a kommerszebb látványvilágban utazó, a Digic Pictures-nél alkotó Varga Petra Mimikje.

A MOME néhány éve verses projektbe kezdett: az Erkel András-féle Gyerekdalok sikerén felbuzdulva már a második évada készült el kortárs magyar versek animációs feldolgozásainak, ebből is több epizód látható lesz a feszten - 2in1 magyar kortárs kultúra.

link Forrás

Csak a trailert láttam, de az eddigi munkák alapján erősen ajánlom Csáki László legújabb produkcióját, a Néhány szót. A MOME-n tanító Csáki saját fejlesztésű krétarajzos animációival robbantott pár éve (itt megnézhető egy kisfilmje, igazi fülledt nyári napokhoz illik: A nevem Boffer Bings/My Name is Boffer Bings), azóta stílusa terebélyesedett, színesedett.

A vidám, ötletes de mélyenszántó családi sztorik mestere, Glaser Kati is új filmmel jön (Délután), és elkészült az eggyel idősebb generációhoz tartozó Klingl Béla két alkotása is, a Kozmosz nagykövetei rövidfilm, és az egy kiöregedett magyar akcióhősről szóló, évek óta tervezgetett, dédelgetett sorozatprojekt pilotja is, a Hunor, amit Koós Árpáddal együtt rendezett.

Máris elérkeztünk a sorozatokhoz, amelyekből egyre több és jobb készül -- ráadásul nemcsak kifejezetten gyerekeknek szóló is.

Kép a Hunor c. posztszocialista szuperhősfilmből
photo_camera Kép a Hunor c. posztszocialista szuperhősfilmből Forrás: KGB Sútdió

Ilyen például Voltaire Candide-jának sorozatfeldolgozása is, amelynek epizódjait a fiatal MOME-s, Kreif Zsuzsanna rendezi, és már két éve is nagyon tetszetős volt a pilotepizód.

A YouTube-on is látható, de most mutatkozik be a KAFF-on a KUFLIK, az egyik legígéretesebb magyar gyerekkönyv-bestsellerből készült rajzfilmsorozat. Elsőz a Hajótöröttek is, amely a fiatal rajzfilmes, Szeiler Péter sorozata.

Gauder Áron nagyon ígéretes, sőt szerintem jelenleg az egyik legjobban átgondolt magyar (és amerikai-kanadai) sorozatprojektje, az indián mesék is új epizóddal folytatódik (Kojot és a sápadtarcú), erre is érdemes figyelni.

Aki úgy általában szereti-imádja az animációt, annak az alkalmazott animációk blokk is fontos lehet: az animációs kultúra először a reklámfilmekben, főcímekben kezd el virágozni, majd a videoklipekben jelenik meg, és csak aztán terjed át a komplexebb műjokra. A legújabb trendeket, legszebb technikai megoldásokat tehát errefele érdemes keresgélni. 

Lesz nagyfilmes blokk is, ráadásul versenyprogramként meghirdetve, de sajnos magyar alkotás nincs köztük. Ettől függetlenül irtózatosan jó filmek lesznek itt is, a Vörös teknős mellett a Fantomfiút tudom ajánlani, ami szintén Oscar-nevezésig jutott idén.

A külföldi, információs blokkok szintén kötelezőek, ha ez ember nem jár nemzetközi fesztiválokra, hiszen a világ legszebb animációs filmjei közül csak az üzletileg is igazán sikeresek jelennek meg a hagyományos moziforgalmazásban. A világ legrangosabb fesztiváljának, az Annecy-fesztiválnak a gyűjtését is érdemes megnézni, ha az a legjobbakra kíváncsi.

photo_camera Képkocka a francia Fantomfiúból

A fesztivál díszvendége Ausztrália lesz, ennek köszönhetően pedig az elmúlt ötven évek legjobb ausztrál animációi is be lesznek mutatva. Ahol a Mad Max készült, ott azért tudnak valamit, de megmondom őszintén, én is csak az agyondíjazott és valóban zseniális Mary and Max c. nagyfilmet láttam (Adam Elliottól lesz egy Oscar-díjas rövidfilm is), kíváncsian várom a többi alkotást. (Részletesebb infók az ausztrál animációról magyarul itt.)

A másik nagyformátumú díszvendég a holland Michael Dudok de Wit lesz, aki ellátogat a fesztiválra. Az Oscar-díjas Dudok de Wit legújabb filmjével, a Vörös teknőssel került ismét díj közelébe, amely egyébként úgy készült, mint a gasztroforradalom fúziós gulyásos rénszarvas-szusija: a holland rendező a világhírű japán Ghibli stúdió hívta meg, a gyártást pedig itt, Kecskeméten csinálták.

Szóval aki szereti az ilyesmit, és lemaradt a pesti kisfilmes fesztiválokról (Friss hús, Anilogue, Kiskakas), az hibátlan és tartalmas hétvégének nézhet elébe, ha Kecskemétre látogat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.