Csütörtöktől még kevesebb sót lehet a kenyérbe tenni, és betiltják a „házi kenyér” megnevezést

gasztronómia
2017 június 19., 09:23
comments 162

Tavaly decemberben, féléves türelmi idővel lépett hatályba az új Magyar Élelmiszerkönyv. A türelmi idő csütörtökön, június 22-án lejár, úgyhogy ezentúl a rozskenyérben az eddigi minimum 40 helyett 60 százaléknyi rozsnak kell lennie, a „rozsosnak” nevezett kenyérben pedig 15,1 helyett 30 százaléknyinak. 

A teljes kiőrlésű kenyeret csütörtöktől akkor lehet így nevezni, ha legalább 60 százaléknyi teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, a Graham kenyereknek pedig 90 százalékban Graham lisztből kell készülniük. 

A házi kenyér megnevezés mint olyan megszűnik, kereskedelmi forgalomban kapható kenyérre nem lehet olyat mondani, hogy házi –  a fehér kenyér helyes megnevezése fehér kenyér, illetve búzakenyér lesz. Lehet viszont olyat mondani, hogy kézműves kenyér, de csak akkor, ha a kenyér főleg kézzel, kovásszal, adalék anyagok és tartósítószerek nélkül készült. 

Sóból még kevesebbet lehet a kenyérbe tenni, mint eddig: most 1,5-2,8 százalék között alakul a kötelező sótartalom, jövőre ez minimum 1,3, maximum 2,35 százalékra csökken. További részletek a Jókenyéren és a Magyar Élelmiszerkönyvben (Codex Alimentarius Hungaricus). (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.