Putyin szerint Oroszország ellenfelei túldémonizálják Sztálint

külföld
2017 június 19., 09:03
Oroszországban nincs győzelemnapi felvonulás Sztálin nélkül, pedig a 16 millió orosz polgár számottevő részének halálát Sztálin embertelen döntései okozták. A felvétel a 2017. május 9-i szevasztopoli felvonuláson készült - vagyis a papíron még mindig Ukrajnához tartozó Krímben, ahol Putyin szerint Oroszország nem avatkozott be más állam belügyeibe.
photo_camera Oroszországban nincs győzelemnapi felvonulás Sztálin nélkül, pedig a 16 millió orosz polgár számottevő részének halálát Sztálin embertelen döntései okozták. A felvétel a 2017. május 9-i szevasztopoli felvonuláson készült - vagyis a papíron még mindig Ukrajnához tartozó Krímben, ahol Putyin szerint Oroszország nem avatkozott be más állam belügyeibe. Fotó: MAX VETROV/AFP

A világhírű rendezőből lett komcsiapologéta, Oliver Stone új, négy részes filmsorozatának főszereplője, a pihe-puha alákérdezéssel már-már emberarcúvá varázsolt Vlagyimir Putyin a sorozat záró epizódjában azon kesergett, hogy Oroszország bírálói "túldémonizálják" Joszif Viszarijonovics Sztálint. Putyin szerint ezzel az a céljuk, hogy "a Szovjetuniót és Oroszországot támadják".

Azt sajnos nem fejtette ki, hogy mire gondol, Stone pedig miért pont erre kérdezett volna vissza az interjúban, amiben még olyan állításokat se reagált le, hogy Oroszország, amely éppen deklarálatlan háborút vív Ukrajnában, sosem avatkozik be más országok belügyeibe.

Hogy Sztálin pontosan mennyire volt véreskezű, az történészi viták tárgya, a becslések 10-60 millió halottról szólnak, bár az utóbbi időben a történésszakmában a húszmilliós adat körül kezd közmegegyezés kialakulni úgy, hogy abba nem számolják bele a holodomor 7-10 millió áldozatát, bár azok az ukránok egy szándékosan keltett éhinségben vesztették az életüket. Magyarán még az sem lenne barátságtalan, ha legalább 30 millió emberéletet írnánk a számlájára.

Putyintól persze nem idegen a sztálinmosdatás, nevezte már "hatékony menedzsernek" és 17 éves regnálása alatt sokat tett a Sztálin-kultusz újraélesztéséért. Az orosz történelemoktatás sem hangsúlyozza túl Sztálin bűneit, a független közvélemény-kutató, a Levada áprilisi felmérése alapján az oroszok 25 százaléka szerint "történelmileg igazolható" a sztálini elnyomás, 13 százalékuk pedig nem is tud róla, hogy lett volna ilyen. 47 százalékuk szerint pedig "jobb minél kevesebbet beszélni az elnyomásról, és nem bolygatni a múltat". (Via Szabad Európa Rádió)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.