A brit terrortámadások után megnőtt a muszlimok elleni támadások száma

külföld
2017 június 20., 16:43
comments 106

A manchesteri és a londoni rendőrség tett közzé ezzel kapcsolatos adatokat. Manchesterben az iszlamofób incidenseket regisztráló szervezet 139 esetet rögzített a robbantásos merénylet után, míg előző héten csak 25 bejelentést kaptak. A londoni rendőrség is azt látja, hogy megugrott az incidensek száma a londoni iszlamista merénylet után, de pontos számot még nem közöltek. 

Londonban, a Finsbury Parknál lévő mecset gyülekezete ellen elkövetett szélsőjobboldali terrortámadás után a rendőrség megerősített védelmet ígért a muszlim közösségeknek, és extra erőforrásokat ígért a belügyminiszter, Amber Rudd is. 

A manchesteri inzultusok egyike épp Naveed Yasint érte, azt a sebészt, aki számos embernek segített a manchesteri, Iszlám Államhoz köthető terrortámadás után. Miközben dolgozni ment a kórházba, rasszista inzultusokkal támadták meg és terroristának nevezték. De előfordult olyan eset is, hogy egy nő fejkendőjét tépték le, egy férfihez pedig egy üveggel ütötték meg. 

Manchesterben a jelentések szerint rövid időre ugrott meg a gyűlölet-bűncselekmények száma, azóta visszaállt a korábbi szintre. A rendőrség most kiterjesztette a regisztrációs rendszerét, hogy pontosabb képet kapjanak az országban elkövetett hasonló támadások számáról. 

Rendőrség a Finsbury Park-i mecset elleni támadás helyszínén.
photo_camera Rendőrség a Finsbury Park-i mecset elleni támadás helyszínén Fotó: Tayfun Salci/Anadolu Agency

A rendőrségi becslések szerint azoknak, akik vallásuk miatt ér támadás, több mint a fele muszlim. Az egyelőre korlátozott mértékben hozzáférhető adatok azt mutatják, hogy nőtt az iszlamofób támadások száma, és a növekedés az elmúlt négy évben folyamatosan zajlott. 

Míg 2013 márciusa előtt 12 hónapban összesen 343 incidenst regisztrált a rendőrség, addig 2016 márciusa előtti 12 hónapban már 1260-at. A rendőrség hangsúlyozta azt is, hogy a Finsbury Park-i támadás nem az első terrortámadás volt muszlim közösségek ellen. 2013-ban egy ukrán neonáci nyilkolt meg egy 82 éves muszlim férfit és megpróbált robbantani több mecsetnél is, abban bízva, hogy így elindíthat egy faji háborút. Egy évvel később egy neonácit, Ian Formant 10 év börtönre ítéltek, mivel mecsetek ellen tervezett robbantásos merényleteket. 

Az elmúlt években egyre több jel utal arra, hogy a szélsőjobboldal aktivizálódott Nagy-Britanniában, 2015-2016 között a radikalizálódott briteket nyilvántartó szervezet 561 ilyen potenciális szélsőjobboldali szélsőségest tartott nyilván, tavaly decemberben pedig a belügyminisztérium a terrorellenes törvényekre hivatkozva be is tiltott egy szélsőjobboldali szervezetet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.