Semjén Zsolt tovább egyszerűsítené a határon túli magyarok szavazását

POLITIKA
2017 június 21., 08:00

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei zárókonferenciáján mondta el, hogy számításai szerint a Magyar Állandó Értekezlet ülésére várhatóan elérik a kitűzött cél, és meglesz az egymillió új magyar állampolgár. A KDNP elnöke szerint a jelenlegi helyzetben ez az egyetlen lehetséges válasz Trianonra.

Semjén Zsolt a tapasztalatok alapján elszánt abban, hogy egyszerűsítsék az anyakönyvi vonatkozásokat, és akár a választási szabályokon is változtassanak. 

Azt kérte, hogy a programokban résztvevő ösztöndíjasoktól, hogy írják le, a honosításnál hol láttak olyan bürokratikus nehézségeket, amelyek aránytalan terheket rónak az ottaniakra, valamint, hogy a választásoknál mi jelentett problémát a szavazatok leadásánál.  

photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A határon túli magyarok egyébként már most is egyszerűbben tudnak szavazni, mint azok, akik dolgozni mentek külföldre. A választási eljárási törvény szerint azok az magyar állampolgárok, akiknek akinek nincs magyarországi lakcíme (főleg a határon túli magyarok) levélben is szavazhatnak.  

Közben azoknak, akiknek van magyarországi címe, de a szavazás napján külföldön tartózkodnak (főleg a külföldön dolgozó magyarok), el kell menniük a magyar nagykövetségre, ami akár több száz kilométeres utat is jelenthet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.