Fegyverkereskedővel üzletelt Jay Solomon, a Wall Street Journal külpolitikai rovatvezetője

Kirúgták a The Wall Street Journal külpolitikai rovatvezetőjét, Jay Solomont, mert egy fegyverkereskedővel üzletelt – jelentette be Paul Beckett, a lap washingtoni irodavezetője egy hirtelenjében összehívott szerkesztőségi értekezleten, miután egyeztetett a lap vezetőivel New Yorkban. Részleteket nem közölt, de azt mondta: Solomon súlyos etikai vétséget követett el, megszegve a lap etikai normáit. Nem tért ki Solomon helyzetére, csak annyit közölt, hogy a részleteket az AP hírügynökség hamarosan nyilvánosságra kerülő oknyomozó riportjából mindenki megtudhatja.

Jay Solomon beszédet mond a Richard Nixon Alapítvány rendezvényénFotó: Richard Nixon Foundation/Youtube

A szerkesztőségi értekezletről kiszivárogtak a hírek az amerikai sajtóba, majd pár órán belül az AP megjelentetett egy cikket, amiben többek között arról esik szó, hogy Jay Solomonnak egy iráni születésű mágnás, Farhad Azima 10 százalékos tulajdoni részesedést ajánlott fel egyik cégében. Azima a CIA-nak bonyolít le fegyverügyleteket.

Az AP riportja szerint hosszú éveken át Azima volt a külpolitikai újságíró egyik tájékoztató forrása is. A hírügynökség – ami eredetileg csak a fegyverkereskedő üzleteiről akart írni – megszerzett több ezer emailt, amikről a fegyverkereskedő ügyvédje azt mondta, hogy hackerek lopták el őket, ezekből derült ki az újságíró és a fegyverkereskedő üzleti kapcsolata is. Az AP szerint Solomon több mint egy éven át tárgyalt Azimával

A hírügynökség talált egy olyan levelet is, amiben az újságíró azt írta: „Az üzleti lehetőségeink nagyon ígéretesek.” Egy másik emailben Azima tájékoztatta az újságírót egy, az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő 275 millió dolláros szerződésről, aminek értelmében az emírségek „felderítő repülőgépekhez jutna, amikkel kémkedhetne a közeli Iránon belüli történésekről”. Az emailek tanúsága szerint Solomontól azt várta a fegyverkereskedő, hogy közvetíti a washingtoni kormányzat megfelelő munkatársainak az arab ajánlatot.

A Wall Street Journal szerda este közleményt adott ki, ami szerint Solomon „eljátszotta” a lap bizalmát. „Nagyfokú aggodalommal töltenek el bennünket Jay Solomon cselekedetei és gyenge ítélőképessége. A riportban megfogalmazott állítások súlyosak” – írták. A közleményben úgy fogalmaznak: „Miközben mi is folytatjuk a magunk vizsgálatát, arra a következtetésre jutottunk, hogy Solomon úr megsértette mind a riporteri munkájával járó etikai kötelezettségeket, mind a lap elvárásait. Solomon úr többé nem alkalmazottja a The Wall Street Journalnek.” (via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.