Fegyverkereskedővel üzletelt Jay Solomon, a Wall Street Journal külpolitikai rovatvezetője

Kirúgták a The Wall Street Journal külpolitikai rovatvezetőjét, Jay Solomont, mert egy fegyverkereskedővel üzletelt – jelentette be Paul Beckett, a lap washingtoni irodavezetője egy hirtelenjében összehívott szerkesztőségi értekezleten, miután egyeztetett a lap vezetőivel New Yorkban. Részleteket nem közölt, de azt mondta: Solomon súlyos etikai vétséget követett el, megszegve a lap etikai normáit. Nem tért ki Solomon helyzetére, csak annyit közölt, hogy a részleteket az AP hírügynökség hamarosan nyilvánosságra kerülő oknyomozó riportjából mindenki megtudhatja.

Jay Solomon beszédet mond a Richard Nixon Alapítvány rendezvényénFotó: Richard Nixon Foundation/Youtube

A szerkesztőségi értekezletről kiszivárogtak a hírek az amerikai sajtóba, majd pár órán belül az AP megjelentetett egy cikket, amiben többek között arról esik szó, hogy Jay Solomonnak egy iráni születésű mágnás, Farhad Azima 10 százalékos tulajdoni részesedést ajánlott fel egyik cégében. Azima a CIA-nak bonyolít le fegyverügyleteket.

Az AP riportja szerint hosszú éveken át Azima volt a külpolitikai újságíró egyik tájékoztató forrása is. A hírügynökség – ami eredetileg csak a fegyverkereskedő üzleteiről akart írni – megszerzett több ezer emailt, amikről a fegyverkereskedő ügyvédje azt mondta, hogy hackerek lopták el őket, ezekből derült ki az újságíró és a fegyverkereskedő üzleti kapcsolata is. Az AP szerint Solomon több mint egy éven át tárgyalt Azimával

A hírügynökség talált egy olyan levelet is, amiben az újságíró azt írta: „Az üzleti lehetőségeink nagyon ígéretesek.” Egy másik emailben Azima tájékoztatta az újságírót egy, az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő 275 millió dolláros szerződésről, aminek értelmében az emírségek „felderítő repülőgépekhez jutna, amikkel kémkedhetne a közeli Iránon belüli történésekről”. Az emailek tanúsága szerint Solomontól azt várta a fegyverkereskedő, hogy közvetíti a washingtoni kormányzat megfelelő munkatársainak az arab ajánlatot.

A Wall Street Journal szerda este közleményt adott ki, ami szerint Solomon „eljátszotta” a lap bizalmát. „Nagyfokú aggodalommal töltenek el bennünket Jay Solomon cselekedetei és gyenge ítélőképessége. A riportban megfogalmazott állítások súlyosak” – írták. A közleményben úgy fogalmaznak: „Miközben mi is folytatjuk a magunk vizsgálatát, arra a következtetésre jutottunk, hogy Solomon úr megsértette mind a riporteri munkájával járó etikai kötelezettségeket, mind a lap elvárásait. Solomon úr többé nem alkalmazottja a The Wall Street Journalnek.” (via MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.