Fegyverkereskedővel üzletelt Jay Solomon, a Wall Street Journal külpolitikai rovatvezetője

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kirúgták a The Wall Street Journal külpolitikai rovatvezetőjét, Jay Solomont, mert egy fegyverkereskedővel üzletelt – jelentette be Paul Beckett, a lap washingtoni irodavezetője egy hirtelenjében összehívott szerkesztőségi értekezleten, miután egyeztetett a lap vezetőivel New Yorkban. Részleteket nem közölt, de azt mondta: Solomon súlyos etikai vétséget követett el, megszegve a lap etikai normáit. Nem tért ki Solomon helyzetére, csak annyit közölt, hogy a részleteket az AP hírügynökség hamarosan nyilvánosságra kerülő oknyomozó riportjából mindenki megtudhatja.

Jay Solomon beszédet mond a Richard Nixon Alapítvány rendezvényénFotó: Richard Nixon Foundation/Youtube

A szerkesztőségi értekezletről kiszivárogtak a hírek az amerikai sajtóba, majd pár órán belül az AP megjelentetett egy cikket, amiben többek között arról esik szó, hogy Jay Solomonnak egy iráni születésű mágnás, Farhad Azima 10 százalékos tulajdoni részesedést ajánlott fel egyik cégében. Azima a CIA-nak bonyolít le fegyverügyleteket.

Az AP riportja szerint hosszú éveken át Azima volt a külpolitikai újságíró egyik tájékoztató forrása is. A hírügynökség – ami eredetileg csak a fegyverkereskedő üzleteiről akart írni – megszerzett több ezer emailt, amikről a fegyverkereskedő ügyvédje azt mondta, hogy hackerek lopták el őket, ezekből derült ki az újságíró és a fegyverkereskedő üzleti kapcsolata is. Az AP szerint Solomon több mint egy éven át tárgyalt Azimával

A hírügynökség talált egy olyan levelet is, amiben az újságíró azt írta: „Az üzleti lehetőségeink nagyon ígéretesek.” Egy másik emailben Azima tájékoztatta az újságírót egy, az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő 275 millió dolláros szerződésről, aminek értelmében az emírségek „felderítő repülőgépekhez jutna, amikkel kémkedhetne a közeli Iránon belüli történésekről”. Az emailek tanúsága szerint Solomontól azt várta a fegyverkereskedő, hogy közvetíti a washingtoni kormányzat megfelelő munkatársainak az arab ajánlatot.

A Wall Street Journal szerda este közleményt adott ki, ami szerint Solomon „eljátszotta” a lap bizalmát. „Nagyfokú aggodalommal töltenek el bennünket Jay Solomon cselekedetei és gyenge ítélőképessége. A riportban megfogalmazott állítások súlyosak” – írták. A közleményben úgy fogalmaznak: „Miközben mi is folytatjuk a magunk vizsgálatát, arra a következtetésre jutottunk, hogy Solomon úr megsértette mind a riporteri munkájával járó etikai kötelezettségeket, mind a lap elvárásait. Solomon úr többé nem alkalmazottja a The Wall Street Journalnek.” (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.