Fegyverkereskedővel üzletelt Jay Solomon, a Wall Street Journal külpolitikai rovatvezetője

Média
2017 június 22., 07:10
comments 21

Kirúgták a The Wall Street Journal külpolitikai rovatvezetőjét, Jay Solomont, mert egy fegyverkereskedővel üzletelt – jelentette be Paul Beckett, a lap washingtoni irodavezetője egy hirtelenjében összehívott szerkesztőségi értekezleten, miután egyeztetett a lap vezetőivel New Yorkban. Részleteket nem közölt, de azt mondta: Solomon súlyos etikai vétséget követett el, megszegve a lap etikai normáit. Nem tért ki Solomon helyzetére, csak annyit közölt, hogy a részleteket az AP hírügynökség hamarosan nyilvánosságra kerülő oknyomozó riportjából mindenki megtudhatja.

Jay Solomon beszédet mond a Richard Nixon Alapítvány rendezvényén
photo_camera Jay Solomon beszédet mond a Richard Nixon Alapítvány rendezvényén Fotó: Richard Nixon Foundation/Youtube

A szerkesztőségi értekezletről kiszivárogtak a hírek az amerikai sajtóba, majd pár órán belül az AP megjelentetett egy cikket, amiben többek között arról esik szó, hogy Jay Solomonnak egy iráni születésű mágnás, Farhad Azima 10 százalékos tulajdoni részesedést ajánlott fel egyik cégében. Azima a CIA-nak bonyolít le fegyverügyleteket.

Az AP riportja szerint hosszú éveken át Azima volt a külpolitikai újságíró egyik tájékoztató forrása is. A hírügynökség – ami eredetileg csak a fegyverkereskedő üzleteiről akart írni – megszerzett több ezer emailt, amikről a fegyverkereskedő ügyvédje azt mondta, hogy hackerek lopták el őket, ezekből derült ki az újságíró és a fegyverkereskedő üzleti kapcsolata is. Az AP szerint Solomon több mint egy éven át tárgyalt Azimával

A hírügynökség talált egy olyan levelet is, amiben az újságíró azt írta: „Az üzleti lehetőségeink nagyon ígéretesek.” Egy másik emailben Azima tájékoztatta az újságírót egy, az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő 275 millió dolláros szerződésről, aminek értelmében az emírségek „felderítő repülőgépekhez jutna, amikkel kémkedhetne a közeli Iránon belüli történésekről”. Az emailek tanúsága szerint Solomontól azt várta a fegyverkereskedő, hogy közvetíti a washingtoni kormányzat megfelelő munkatársainak az arab ajánlatot.

A Wall Street Journal szerda este közleményt adott ki, ami szerint Solomon „eljátszotta” a lap bizalmát. „Nagyfokú aggodalommal töltenek el bennünket Jay Solomon cselekedetei és gyenge ítélőképessége. A riportban megfogalmazott állítások súlyosak” – írták. A közleményben úgy fogalmaznak: „Miközben mi is folytatjuk a magunk vizsgálatát, arra a következtetésre jutottunk, hogy Solomon úr megsértette mind a riporteri munkájával járó etikai kötelezettségeket, mind a lap elvárásait. Solomon úr többé nem alkalmazottja a The Wall Street Journalnek.” (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.