Még nem döntötte el a kormány, hogy a szülés után 24 órával ki lehet-e tenni a kórházból az anyát és gyerekét

POLITIKA
2017 június 22., 13:20
comments 220

Csütörtökön a Magyar Nemzet írt arról a rendelettervezetről, amely szerint akár már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával. A lap félő, hogy a kórházak a szakember-és helyhiány miatt kérni fogják a nőket, hogy távozzanak.

A Kormányinfón Lázár János elismerte, hogy a kormány tárgyal egy ilyen javaslatról, de a miniszter szerint erről még nem született döntés.

A miniszter védekezésképpen felsorolta azokat a szervezeteket, amelyek korábban azt kérték az ambuláns szülés lehetőségét, hogy problémamentes szülés esetén a szülők 24 órán belül elhagyhassák a kórházat. Lázár szerint ilyen volt a Születésház Egyesület és a TASZ is, de írt róla korábban az Index, a HVG és az Origo is. 

A TASZ korábban arról írt, hogy tapasztalatuk szerint az ambuláns szülést a kórházak általában nem szokták javasolni, sőt, egyenesen igyekeznek lebeszélni róla a szülőket, mert így a szülés után az intézmény csak 72 órás fekvőbeteg ellátás után kap finanszírozást.

Ugyanakkor Lázár szerint ezt nem a kormánynak kell eldöntenie, hanem a szakmának. Azt mondta, hogy kormánynak nem szabad állás foglalnia, hogy milyen ellátásban kell részesülnie egy szülő nőknek. Bár a rendeletmódosításról nyilván a kormány fog dönteni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.