A V4-ek tiszteletet kértek Macrontól

2017 június 23., péntek 7:31
234

A visegrádi csoport miniszterelnökei péntek délelőtt találkoztak Emmanuel Macron francia elnökkel, elvben azért, hogy bemutatkozzanak egymásnak.

A hangulatot azonban elrontotta, hogy Macron a találkozó előtt élesen beszólt nekik. Azt mondta, hogy az EU nem szupermarket, ahol válogatni lehet a kötelezettségek között. A kritika egyszerre szólt annak, mind a négy ország vonakodik betartani a menekültek áttelepítéséről szóló 2015-ös döntéseket, illetve a magyar és a lengyel jogállamiság problémáinak.

Orbán Viktor a találkozó előtt azzal vágott vissza, hogy Macron még új fiú az európai politikában, és nem jó bemutatkozás belerúgni a partnerekbe. Beata Szydlo pedig arról beszélt, hogy jobb lenne tényekről, és nem előítéletekről eszmét cserélni. 

Még csütörtök este Angela Merkelt is megkérdezték arról, hogy mit szól Macron szupermarketes hasonlatához, és a német kancellár azt mondta, hogy alapvetően egyetért a francia elnökkel, és hogy örül, hogy az Európai Bizottság nyomást gyakorol a vonakodó tagállamokra.

A feszült kezdés ellenére alapvetően mosolygós lett a péntek délelőtti találkozó. Az asztalnál körbevették a visegrádiak Macront, vele szemben ült Beata Szydlo lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő, Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák miniszterelnök pedig a két oldalán foglaltak helyet.

V4 - francia minicsúcs. Fotó: Lengyel miniszterelnöki hivatal

Lengyel diplomaták a találkozó után arról beszéltek, hogy Szydlo arra kérte Macront, hogy a stílusán árnyaljon, több tisztelettel közelítsen a visegrádiak felé. A lengyelek szerint nincsenek alapvető értékkonfliktusok, inkább csak értelmezési különbségek a V4 csoport és a francia kormány között. 

A cseh diplomaták kifejezetten barátságos hangulatról számoltak be. A szlovákok szerint nagyon hasznos volt a találkozó.

A beszégetés érdemi része egyébként a kiküldött munkavállalókról szóló irányelvről szólt, vagyis azoknak a dolgozóknak a jogi helyzetéről, akik hivatalosan az anyaország vállalatához vannak bejelentve, de egy másik EU-s tagállamban végzik a munkájukat. A rájuk vonatkozó fizetési és szociális szabályok élénk vitához vezettek az utóbbi időben a keleti és nyugati tagállamok között. Az ellentétek elsimítására felállítanak egy munkacsoportot.

Macron és Orbán kezet fogtak. Fotó: Lengyel miniszterelnöki hivatal

A lengyelek szerint Merkel azért mondta azt, hogy egyetért Macronnal a szupermarketes hasonlat ügyében, mert számára ebben a vitában az volt a fontos, hogy kiálljon francia kollégája mellett, jelezve a francia - német szövetség erősségét. 

Egy francia diplomata megerősítette, hogy a találkozó nem volt konfrontatív, és Macron kifejezetten nyitott arra, hogy olyanokkal is tárgyaljon, akikkel kormányának vitái vannak, ezzel is segítve az európai egységet. A franciák a tárgyalás után azt mondták, hogy tapasztalataik szerint a V4 csoport sem teljesen egységes, a szlovák kormányfő például hangsúlyozta, hogy hazája az eurózóna érdekeit is képviseli.

Macron külön találkozott Klaus Iohannis román elnökkel is péntek reggel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt