A V4-ek tiszteletet kértek Macrontól

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

A visegrádi csoport miniszterelnökei péntek délelőtt találkoztak Emmanuel Macron francia elnökkel, elvben azért, hogy bemutatkozzanak egymásnak.

A hangulatot azonban elrontotta, hogy Macron a találkozó előtt élesen beszólt nekik. Azt mondta, hogy az EU nem szupermarket, ahol válogatni lehet a kötelezettségek között. A kritika egyszerre szólt annak, mind a négy ország vonakodik betartani a menekültek áttelepítéséről szóló 2015-ös döntéseket, illetve a magyar és a lengyel jogállamiság problémáinak.

Orbán Viktor a találkozó előtt azzal vágott vissza, hogy Macron még új fiú az európai politikában, és nem jó bemutatkozás belerúgni a partnerekbe. Beata Szydlo pedig arról beszélt, hogy jobb lenne tényekről, és nem előítéletekről eszmét cserélni. 

Még csütörtök este Angela Merkelt is megkérdezték arról, hogy mit szól Macron szupermarketes hasonlatához, és a német kancellár azt mondta, hogy alapvetően egyetért a francia elnökkel, és hogy örül, hogy az Európai Bizottság nyomást gyakorol a vonakodó tagállamokra.

A feszült kezdés ellenére alapvetően mosolygós lett a péntek délelőtti találkozó. Az asztalnál körbevették a visegrádiak Macront, vele szemben ült Beata Szydlo lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő, Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák miniszterelnök pedig a két oldalán foglaltak helyet.

V4 - francia minicsúcs.Fotó: Lengyel miniszterelnöki hivatal

Lengyel diplomaták a találkozó után arról beszéltek, hogy Szydlo arra kérte Macront, hogy a stílusán árnyaljon, több tisztelettel közelítsen a visegrádiak felé. A lengyelek szerint nincsenek alapvető értékkonfliktusok, inkább csak értelmezési különbségek a V4 csoport és a francia kormány között. 

A cseh diplomaták kifejezetten barátságos hangulatról számoltak be. A szlovákok szerint nagyon hasznos volt a találkozó.

A beszégetés érdemi része egyébként a kiküldött munkavállalókról szóló irányelvről szólt, vagyis azoknak a dolgozóknak a jogi helyzetéről, akik hivatalosan az anyaország vállalatához vannak bejelentve, de egy másik EU-s tagállamban végzik a munkájukat. A rájuk vonatkozó fizetési és szociális szabályok élénk vitához vezettek az utóbbi időben a keleti és nyugati tagállamok között. Az ellentétek elsimítására felállítanak egy munkacsoportot.

Macron és Orbán kezet fogtak.Fotó: Lengyel miniszterelnöki hivatal

A lengyelek szerint Merkel azért mondta azt, hogy egyetért Macronnal a szupermarketes hasonlat ügyében, mert számára ebben a vitában az volt a fontos, hogy kiálljon francia kollégája mellett, jelezve a francia - német szövetség erősségét. 

Egy francia diplomata megerősítette, hogy a találkozó nem volt konfrontatív, és Macron kifejezetten nyitott arra, hogy olyanokkal is tárgyaljon, akikkel kormányának vitái vannak, ezzel is segítve az európai egységet. A franciák a tárgyalás után azt mondták, hogy tapasztalataik szerint a V4 csoport sem teljesen egységes, a szlovák kormányfő például hangsúlyozta, hogy hazája az eurózóna érdekeit is képviseli.

Macron külön találkozott Klaus Iohannis román elnökkel is péntek reggel.