Megszívatta a Fidesz az MSZP-t: akkor is szavaznak a plakáttörvényhez beadott javaslatukról, ha már nem akarják

POLITIKA
2017 június 23., 11:09

Pénteken a parlament rendkívüli ülésen futott neki újra a plakáttörvénynek, mert annak az elfogadott verzióját Áder János visszadobta. A szavazás előtti bizottsági ülésen a Fidesz elképesztően megszívatta a saját javaslatukból visszatáncoló szocialistákat.

Az MSZP frakciója az ötpárti egyeztetésre megküldött egy saját javaslatot, de ezt Botka László közbelépése miatt végül mégsem nyújtották be módosítóként, mert a párt miniszterelnök-jelöltje nem akarta, hogy összemossák őket a Fidesszel.

Most úgy néz ki, a parlament mégis szavaz az MSZP-s javaslatról, mert az ellenzéki képviselők legnagyobb meglepetésére a Gulyás Gergely által vezetett Törvényalkotási bizottság pénteken befogadta azt a javaslatot, amit hivatalosan a szocialisták meg sem küldtek a bizottság titkárságának.

Ugyanis a Törvényalkotási bizottság ügyrendje szerint azokat a módosító javaslatokat tárgyalják, amit az ülés előtti napig elküldik a bizottság titkárságára. 

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője pedig csak Gulyás Gergelynek küldte meg az ötpárti egyeztetés előtt, de mivel Botka visszavonulót fújt, nem adták be. Most a Fidesz mégis úgy kezeli, mintha kezdeményezték volna.

Az MSZP-s javaslat azért jönne jól a Fidesznek, mert a saját javaslatuk csak a településkép védelméről szóló törvényt módosítaná, amihez ugyan nem kell kétharmad, de mivel befolyásolja a pártok finanszírozását, alkotmányos szempontból necces lehetne.

A szocialisták javaslata viszont érintené a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló kétharmados törvényt is. Mivel minden parlamenti képviselő csak egyszerű feles szavazásra készült, elképzelhető, hogy a már nyaraló képviselők miatt összejön a Fidesznek a jelenlévők kétharmados támogatása. 

Gulyás Gergely, a Törvényalkotási bizottság elnöke az ügyről a parlamentben azt mondta, hogy szerinte a neki elküldött javaslat ugyanúgy módosítónak számít, ráadásul a fideszes többségű bizottság is megszavazta, hogy tárgyaljanak róla. Elmondta, hogy az MSZP-nek vissza kellett volna vonnia, ha nem gondolják komolyan. Bárándy Gergely szocialista képviselő azt mondta, azért nem vonták vissza, mert nem tartotta módosító javaslatnak, hiszen el sem küldte a titkárságnak. 

Az botrányos hangulatú ülésen a KDNP-s Hollik István hozta a legabszurdabb felszólalást, aki hirtelen arról kezdett el beszélni, hogy a szocialisták végre benyújtottak egy józan és kompromisszumkész javaslatot. 

UPDATE: A pénteki szavazásokon végül a Fidesz által benyomott szocialista javaslathoz nem jött össze a kétharmad. A csak feles többséget igénylő fideszes módosító viszont átment

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.