Pitiség extra: jelöletlen reklámcikkben tolja a saját ásványvizét a saját lapjában Mészáros Lőrinc

media
2017 június 23., 08:17
comments 53


Vannak dolgok, amik politikától, világnézettől, sőt egy lap profiljától függetlenül is az egész sajtóban cikinek számítanak. A ciki legcikibbje az, amikor egy sajtótermék (x)-es megjelölés nélkül, saját tartalomnak álcázva közöl reklámcikket. Ez az olvasók - egyébként jogszabályokba is ütköző - átverése.

A mai Nemzeti Sportban interjú jelent meg Király Gáborral, a legendás válogatott kapussal. Egy irtózatosan kínos rekláminterjú. Azt, hogy a hatalom közelében milyen hamar és milyen radikálisan párolog el az erkölcsi érzék, jól mutatja, hogy ezt a  bűnjelet a szerző Vajda György még lazán alá is írta. 

Szintén a "mindent lehet és mindent meg is teszünk" hangulatát sugározza, hogy az ilyen törvénysértő interjúkat és egyéb kamucikkeket legalább kicsit álcázni szokták. Itt kísérlet sem volt az ilyesmire: már a cikk címe, majd a vastaggal szedett lidje, majd az első két kérdése is nyíltan arról szól, hogy Király lett a Vivien ásványvíz reklámarca. 

Ízlelgesd a jőkemény oknyomozó kérdéseket:

A királyok erénye a pontosság, mégis késett húsz percet a VIVIEN ásványvizet reklámozó rendezvényről Győrben. Mi az oka?

és

Hogyan került kapcsolatba a VIVIEN vízzel? S egyáltalán mennyi ideje jut a futballon kívül más tevékenységre?

Azt persze nem írták oda, hogy ez a laptulajdonos Mészáros Lőrinc ásványvize. Mindehhez egy fotó járul, rajta Király és két jókora VIVIEN felirat. 

A magyar nyomtatott sajtó sötét hagyománya az ilyen etikátlan cikkek megjelentetése, de még a legvadabb PR-anyag-közlők is a különféle mellékleteikbe szokták száműzni az ilyesmit, nem pedig a fő híroldalaikon futtatni. Ehhez hasonló egy jut eszembe: miután Gazsó L. Ferenc a kilencvenes évek végén a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese lett, jó ideig semmit sem publikált a lapban, hogy az egész szerkesztőséget hangos nevetésre gerjesztő bemutatkozó írása egy félkolumnás rekláminterjú legyen a Pick vezérigazgatójával, ami valami olyan kérdéssel indult, hogy "Árulja el nekem, hogy az istenbe tudnak ilyen veszettül magas színvonalú szalámit gyártani már száz éve?"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.