Pitiség extra: jelöletlen reklámcikkben tolja a saját ásványvizét a saját lapjában Mészáros Lőrinc


Vannak dolgok, amik politikától, világnézettől, sőt egy lap profiljától függetlenül is az egész sajtóban cikinek számítanak. A ciki legcikibbje az, amikor egy sajtótermék (x)-es megjelölés nélkül, saját tartalomnak álcázva közöl reklámcikket. Ez az olvasók - egyébként jogszabályokba is ütköző - átverése.

A mai Nemzeti Sportban interjú jelent meg Király Gáborral, a legendás válogatott kapussal. Egy irtózatosan kínos rekláminterjú. Azt, hogy a hatalom közelében milyen hamar és milyen radikálisan párolog el az erkölcsi érzék, jól mutatja, hogy ezt a  bűnjelet a szerző Vajda György még lazán alá is írta. 

Szintén a "mindent lehet és mindent meg is teszünk" hangulatát sugározza, hogy az ilyen törvénysértő interjúkat és egyéb kamucikkeket legalább kicsit álcázni szokták. Itt kísérlet sem volt az ilyesmire: már a cikk címe, majd a vastaggal szedett lidje, majd az első két kérdése is nyíltan arról szól, hogy Király lett a Vivien ásványvíz reklámarca. 

Ízlelgesd a jőkemény oknyomozó kérdéseket:

A királyok erénye a pontosság, mégis késett húsz percet a VIVIEN ásványvizet reklámozó rendezvényről Győrben. Mi az oka?

és

Hogyan került kapcsolatba a VIVIEN vízzel? S egyáltalán mennyi ideje jut a futballon kívül más tevékenységre?

Azt persze nem írták oda, hogy ez a laptulajdonos Mészáros Lőrinc ásványvize. Mindehhez egy fotó járul, rajta Király és két jókora VIVIEN felirat. 

A magyar nyomtatott sajtó sötét hagyománya az ilyen etikátlan cikkek megjelentetése, de még a legvadabb PR-anyag-közlők is a különféle mellékleteikbe szokták száműzni az ilyesmit, nem pedig a fő híroldalaikon futtatni. Ehhez hasonló egy jut eszembe: miután Gazsó L. Ferenc a kilencvenes évek végén a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese lett, jó ideig semmit sem publikált a lapban, hogy az egész szerkesztőséget hangos nevetésre gerjesztő bemutatkozó írása egy félkolumnás rekláminterjú legyen a Pick vezérigazgatójával, ami valami olyan kérdéssel indult, hogy "Árulja el nekem, hogy az istenbe tudnak ilyen veszettül magas színvonalú szalámit gyártani már száz éve?"

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.