Olyan kevés az orvos, hogy a jászberényi kórház csak csökkentett üzemmódban működhet a nyáron

Egészségügy
2017 június 24., 09:06
comments 300

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban júliusban és augusztusban részlegesen szüneteltetni kell a belgyógyászati-, a krónikus- és a rehabilitációs osztály működését, mert csak így lehet megoldani a dolgozók nyári szabadságainak kiadását, mondta el dr. Sinkó-Káli Róbert megbízott főigazgató a Szoljon.hu-nak

Sinkó-Káli Róbert szerint a vidéki kórházakban kritikus állapotban van az orvos-, a nővér- és az asszisztens létszám. A kórház vezetője elmondta, hogy a fiatal orvosok gyakorlatilag eltűntek a rendszerből. Az egyetemi centrumokban még vannak, de a vidéki kórházakig már nem jutnak el. Nemcsak a kistérségi, de a megyei kórházak is küszködnek ezzel.   

A főigazgató júliusra és augusztusra a krónikus osztályon 24-, a belgyógyászaton 18-20, a rehabilitációs osztályon pedig 15 ágy működésének szüneteltetését rendelte el. Ezeket átmenetileg kivonják az ellátásból. 

Elmondta, hogy alig van olyan osztályuk, ahol ne lenne orvoshiány, már a szülészet is ebbe a kategóriába került. Az intenzív osztályon még megfelelő a létszám, illetve a sürgősségi osztály a beindítás óta optimális létszámban működik, de vannak részlegek, ahol nagy a gond. A probléma most a belgyógyászaton a legnagyobb, ahol a nemrég az osztályvezető főorvos lemondott tisztségéről. Most erre a helyre is osztályvezető főorvost  keresnek. 

Orvosok mellett nővéreket is keresnek, mivel a szakszemélyzet létszáma is elmarad a szükségestől. A kórházvezető elmondta, hogy a már végrehajtott, illetve a tervezett béremelésekkel együtt sem vonzóak még a nővérfizetések.

Sinkó-Káli Róbert szerint ha a béremelés folyamata tíz évvel ezelőtt megkezdődött volna, akkor lehet, hogy nem lennének ilyen létszámgondok. Rengetegen vállaltak munkát külföldön. Mostanra ugyan a munkaerő kiáramlás üteme már csökkent, de akik kinn vannak, még nem jönnek vissza. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.