Turbóra kellett kapcsolniuk a sörgyáraknak a hőség miatt

A Sörszövetség elnöke szerint a hőség miatt megugrott itthon a sörfogyasztás, ezért, a sörgyárak teljes kapacitással működnek, és ha kitart a hőség, a tavalyinál több millió korsóval több sör fogyhat ebben a negyedévben.

Fotó: SASCHA SCHUERMANN/AFP

Schillinger Attila az MTI-nek elmondta azt is, hogy a hőségriadókkal teli 2015-ben 173 ezer hektoliterrel, majdnem 35 millió korsóval, 11 százalékkal több sör fogyott Magyarországon az év harmadik negyedévében, mint az azt megelőző évben. 

A sörgyárak ilyenkor csúcsra járatva termelnek, ráadásul szinte nincs olyan hét, amikor ne lenne valamilyen zenei és/vagy éppen sörfesztivál valahol az országban. 

A Magyar Sörgyártók Szövetsége által közölt sörpiaci mutatók szerint 2016-ban 6,7 millió hektoliter sört adott el a négy vezető hazai sörgyár: a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt., a Pécsi Sörfőzde Zrt és a hazai piachoz import söreivel hozzájáruló Carlsberg Hungary Kft. 

Ez 2,5 százalékos növekedés 2015-höz képest. A javulás kizárólag az exportnak tudható be, amely 40 százalékkal nőtt egy év alatt.

A belföldi sörfogyasztást 2015-ben a rendkívül forró nyár növelte. Tavaly ezzel szemben a tavaszi, második negyedéves időszak volt a legerősebb, nem kis részben a magyar válogatott labdarúgó EB-s menetelésének köszönhetően. 

Összességében a teljes éves a magyar sörfogyasztás 2016-ban nem változott, 6,1 millió hektoliter volt, mint 2015-ben is, ami 88 müncheni Octoberfest fogyasztásának felel meg. Ugyanakkor több magas minőségű és drágább prémium sört ittak a magyarok tavaly. 

Majdnem 100 ezer hektoliterrel több fogyott a prémium és szuper prémium kategóriájú sörökből, amely mintegy 10 százalékos növekedés. A középkategóriás sörök forgalma alig valamivel volt kevesebb a 2015-ösnél. Tavaly hosszú idő óta az első olyan év volt, amikor csökkent az olcsó, gazdaságos árkategóriájú löttyök forgalma. Itt 3,6 százalék volt a visszaesés.

A Sörszövetség szerint az iparág adó és járulékbefizetései meghaladták a 72,5 milliárd forintot. Közben a beerbike-osokat meg üldözik.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.